August 20, 2010

Tarikh ini, tahun lepas, ammi disahkan H1N1.....

Dear boys,
Masih segar dalam ingatan tahun lepas (20/82009) ammi disahkan H1N1 positif..

Masa tu ammi mengandungkan waidi @ +-36 weeks, seperti yg semua sedia maklum, ibu mengandung adalah salah satu golongan yg mudah dijangkiti virus itu kan, tapi tak sangka lak ammi yang duduk kat umah, tak keluar bekerja dan jarang keluar kemana-mana boleh dijangkiti..

Mula-mula ammi cuma selsema biasa je, tak ada pulak tanda demam, tapi terasa diri amat penat, asyik nak baring dan tertidur je..mujur masa tu kami di rumah tokma so dapatlah ammi rehat sementara tokma menjaga yaya dan syaik...

Sepatutnya ammi check up 36 weeks dgn tokteh boys (mak teh ammi iaitu adik kepada mama ammi yg juga merangkap gynea ammi) pada 24/8, tapi memandangkan diri tak berapa sihat ammi ajak baba pergi pada khamis 20/8,..Ammi ingat nak mintak ubat yg sesuai dgn diri yg pregnant ni..

Bertolaklah kami 4 beranak ke klinik tok teh yg terletak di taman melati, KL..(sederet restoran si Sheila Rusly tu..), tokteh lak ada hal di luar, ada meeting jadi kami terpaksa tunggu sekejap...

Bila di check ve, ammi dah 1cm dilated, ni perkara biasa bg ammi coz yaya dan syaik dilahirkan genap pada 36 minggu, ammi ni ada masalah dlm bahasa mudahnya kurang air ketuban, doktor dah bgtau awal2 lagi all ammi's baby will have to be born @36 weeks, via induce that is, if lambatkan lagi, dikhuatiri baby akan lemas..so ammi redha jelah dgn benda ni, memang tak pernah merasa suspens bersalin mcm mommies lain, delivery ammi semua di aturkan, ammi cuma check in hospital, di inducekan dan tunggu sakit bersalin...

Kiranya anak2 ammi ni semua lahir awal 4 weeks dari due date....nak kata premature tak lah juga becoz @ 36 weeks paru-paru baby dah matang dan boleh survive outside the womb..

Berbalik pada ve tadi, tokteh kata dah 1cm, so nak tunggu next week ke nak induce hari ni, next week dah puasa kang susah lak alim( baba boys) nak tunggu awak kat hospital kata tokteh, baba kata ok lah mak teh, proceed je...so baringlah ammi di atas katil di klinik tokteh utk diinducekan..(induce di klinik je, hospital utk bersalin)..
Tokteh ni memang gentle orangnya..alhamdulillah tak terasa apa bila diinduce..Err, boys nanti dah besar bila baca ni akan fahamlah ye, buat masa ni susah ammi nak explain..
Tokteh buat scan semua, nampak semua ok, kepala waidi dah kat bawah, position ready nak keluar..
Semua nampak elok, kira tak perlu risaukan apa-apa...dah excited lah kami nak dapat 3rd baby..

Tokteh kata ammi check in malam tu kat Naluri Wangsa Maju at around 12pagi, balik rumah dulu, relax then datang bila contraction dah kerap..(.Tokteh ni cuma check up di klinik tapi co consultant dgn Naluri dan Ampang Puteri utk baby delivery..). So kami pun setuju...

Tapi...before balik tu, tokteh kata, teruk sangat lak bunyik selsema ammi tu,.meh check for H1N1, kebetulan tokteh baru balik dari meeting pasal penggunaan test H1N1 tu, so tokteh kiranya baru je belajar how to test others using the kit and baru je purchase beberapa kit...kira ammi ni 1st patient dia lah..so tanpa ragu-ragu tokteh test ammi, time tunggu tanya dah brp lama selsema, ada rasa fever tak..etc..actually ammi tak rasa fever ke ape, cuma extra extra tired je...normal lah tu tok teh kata dah berat perut...


Beberapa minit kemudian, dah dapat result, and its ...POSITIF!!, aik??? how could it be?tapi itulah hakikatnya..

Tokteh pun tak sangka lak boleh positif, ingatkan selsema biasa je, siap dia double check call co worker dia takut silap, tp memang if double line comfirm positif mcm pregnancy test la...ammi time tu dah menangis, macam-macam difikirkan..yaya dan syaik blur je..,baba pun muka sedih dan peluk pujuk ammi...

Tiba-tiba...ammi merasa the 1st mild contraction..oh no, terlupa sekejap malam ni atau esok akan bersalin,..sibuk menangis time tu...bertambah esak lah tangisan ammi, tokteh pun peluk ammi dan kata its ok, coz ammi dtg awal dan dapat detect awal so InsyaAllah  will be ok, yg penting ambil TAMIN FLU ni, wajib!. Apa-apa pun dia nasihatkan balik, rehat dulu..bgtau tokma dan keluarga mertua etc..then malam check in hotel Naluri Hospital...


Dipendekkan cerita tokma rupanya dah on the way ke terengganu atas urusan kerja decides to patah balik bila dengar berita tu..semua terkejut! Keluarga baba pun terkejut, semua mendoakan ammi dan waidi..ammi harus dikuarantinkan, tak boleh jumpa org lain, kena pakai MASK all the time..tak boleh nak cium boys, sedih sangat time tu tapi redha...

Balik rumah dpt good news kawan baik ammi di UK bersalin bby boy, gembira for her at the same time sedih dan takut memikirkan apa yg akan berlaku pada diri ini...

Dalam sedih-sedih tu dapat lak panggilan dari tokteh mengatakan Naluri tak nak terima ammi malam tu due to the H1N1 tu, tokteh kata no other choice but to go to Ampang Puteri, kat sini bukan apa, harganya agak mahal lah dari Naluri, tp nak wat macam mana kan, orang dah tak sudi..kalo ikutkan baba ammi (tokba) kata boleh saman mereka tp time tu malas lah ammi nak bertekak dgn orang, tak kose..

Ammi ni bukan nk high class ke ape, tp kerana dh mak sedara sendiri, seorang muslimah dan juga muhrim sendiri, adalah lebih baik berurusan bersalin dgn dia, daripada dengan orang asing atau bukan muhrim yg menguruskan kita kan...tak apalah, ampang pun ampanglah janji dgn makteh ammi sendiri...

Beberapa jam before check in Hospital
ammi tgh gundah gulana, tokma boleh senyum lagi.Hmmm..
(tokma ni a very positif person, dia tau H1N1 tu dah di detect awal so
InsyaAllah nothing to worry about, tu tgh nak cheer ammi lah tu)

Syaik yg tersenyum ye sayang....
Waidi nampak tak perut ammi tu, waidi dalam tu lah...
Belakang mask tu monyok sebenarnya, hehehe...


Besoknya waidi lahir ke dunia...tapi macam-macam dugaan sebelum dan selepas dilahirkan...

Tunggu episode kedua ye..penat lak tangan dan minda ni..emosional pun ada mengenang kisah lama...
Tunggu ye.....hehehehe...

Blogger Templates
Blogger Templates

8 comments:

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hmm..beratnya dugaan kak sara mase pregnant dulu yek..:((

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

takutnya....mesti sgt2 tak sedap hati,kan? tak sabar tunggu entry lagi...

ayu said...

dugaan utk sara sekeluarga...ayu juga tak sabar nak tunggu entry seterusnya...kesiannya sara...

icE said...

wah pengalaman sara tu tak ternilai harganya. kalau aishah dah gabra tak ingat!..alhamdulillah semua dah OK. tak sabar tunggu 2nd part..:)

chugie said...

huhu.. tragis nye.. dan takut pulak kan.. mujur H1N1 dah berkurangan.. cuma perlu waspada je..

x sbr nk tunggu next episod.

Dilla Ady said...

ooo ye ke sara..tak sangka ye kena H1N1..

tak sabar nk bace entri seterusnye..

Oyis said...

tu la, masa ni kita x tahu menahu sbb lost contact kjp kan. masa ni tahu yg k sara sekeluarga balik msia kjp sbb nak bersalinkan waidi. skali bila kontek balik abg alim dia ckp dah bersalin, tp lama x hapdet sbb k sara kena H1N1. punya la kita terkejut! tp Alhamdulillah, semua ok. waidi pon kemain sihat walafiat lg. maknanya waidi dah nak masuk 1 year eh k sara? oh cpt masa berlalu!

ibu_Arifa said...

sedihnyer saya baca citer kak sara ni..turut merasai mcm bagaimana gundah gulananya hati kak sata..esok nak bersalin ..dah disahkan +ve H1N1 pulak..dah la kena penyakit tu kan.. bahaya tu..sedihnyer hati..tapi mujurkan semuanya selamat kan kak sara..
tak sabar nak tunggu next entry nih..
ni pun dah mengalir air mata..apalah suka duka kak sara lagisemasa dan selepas bersalin tu yer.