August 17, 2010

6 Ramadhan- Set Shaklee Alfalfa dan menu berbuka

Dear Waidi,
Memandangkan sekarang ni bulan berpuasa, dan ammi ni ammi yg menyusukan anak sepenuhnya, maka before start ramadhan ammi dah beli supplement yg boleh membantu dari segi memperbanyakkan breastmilk utk waidi tersayang..Sebelum ni memang mencukupi cuma bila puasa selalu ammi ni senang rasa nak pitam (actual pitam tu tak lah, perasaan dan rasa tu je, huhu) dan penat selalu. Ammi ambil supplement ni sekadar utk membantu, lagi-lagi pulak ammi ni SAHM (stay-at-home-mum) dan waidi bf secara direct feed, waidi tak reti dan tak mahu isap botol, dah tu bila direct feed ni bila suka hati dia nak nenen, dia nak lah kan..tak kan ammi nak halang pulak..waidi ni memang kuat gayut,tapi makan pun kuat gak, tu lah agaknya badan masih menten bam bam! hehe..

Sebelum ni ammi pernah cuba alfalfa shaklee ni (dpt dari Rini hadiah masa pergi gathering SI dan RH bulan 2 dulu). Also Habbatus Sauda' softgel dr HPA, alhamdulillah byk susu dihasilkan, lepas tu pernah cuba Fenugreek capsules..yg ni bg ammi kureng sikit, coz dia kena mkn before meal (selalu ammi lupa) dan byk kena makan thru out the day..so kali ni ammi nak berbalik semula dgn alfalfa sebab rasanya yg tu paling berkesan buat diri ini..Ammi order dari Aunty Rini of http://whizchini-shoppe.blogspot.com/, ammi amik trial pack ASAHE set becoz ammi ada masalah jerawat dan sinus sikit (30 days trial)...So far walaupun baru sehari ammi puasa (hari-hari sebelum ni tak boleh puasa, tp mcm puasa coz makan sahur, then makan sikit2 je during the day then makan berbuka) alhamdulillah banyak betul breastmilk, waidi nenen belah sini, belah sana comfirm bocoq, hehehe...

Ok, enough about that, yg ni pula kisah menu berbuka semalam..maaflah jika ada pihak yg meluat /boring tengok menu je dlm blog ni, ammi ni sekadar mencuba resepi2 baru dan lama dan suka mencatit dlm online diary ni..ammi ni memang gemar menulis diary, masa kecik2 dulu tiap tahun diary penuh je, semua benda nak tulis/catit..(dulu tak de benda alah blog online ni...) .Sekadar untuk kenangan di hari tua hari-hari akan datang dan yg paling penting utk tatapan boys bila besar nanti...Lagipun ammi kan SAHM, tidak keluar berkerja so tak ada alasan lah balik lambat kena beli makanan ,penat ke, ape ke,  kecuali alasan MALAS, hihi..;p

Percubaan pertama ammi membuat nasi tomato dipetik dari Dapur Kak Suzi
Dilengkapi dgn ayam masak merah, daging masak kurmak ,poppadom dan acar.
(yg  ni semua resepi cincai boncai sendiri)
Alhamdulillah menjadik! risau gak terlembik ke, masin ke..yg paling best yaya makan 2 pinggan..^_^


Seronok tengok yaya puasa, makan bertambah-tambah..
Ni yg buat ammi semangat nak try masak macam-macam...
Lagi 24 hari je lg yaya....
Blogger Templates
Blogger Templates

6 comments:

kmieja said...

ammi: waaaa....sedapnya nasi tomato:)

waidi suka bergayut gak mcm balqish yer:) comel-comel:)

ammi, tak payah risau/kisah apa org nak kata, yg penting apa yg kita tulis utk tatapan anakcucu kemudian hari...memori indah dikala kita membesarkan anak2...kan..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

sara,
sedap la tgk nasi tomato tu. teringin pulak nak buat sendiri. selama ni dok beli je kat pasar...

waidi sama mcm hijaz, suka bergayut. lagi2 budak lelaki,kan? kuat sgt menyusu. bagusnya sara cuba produk tu...saya nak cuba juga la, tapi, mesti cik suami saya tak bagi...huhuhu

ayu said...

sara : sangat menarik menu tersebut...sama la, ayu pun still lg on shaklee..since masa pregnant danial lagi, ayu dah makan...n fully mkn shaklee ni sampai la danial 6 bln...lps tu on off on off laa..sbb stok pun byk + pengeluaran pun stabil...time bulan puasa ni baru la on balik... masa ayu beli dulu, tak de set trial ni. semuanya dlm botol ^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

okla tu..supplement pon byk fungsi tau..:-)

dapnye nasi tomato

rafiq pon suka gayut haihh..

Baitul SMR said...

tang ayam merah tu looks good betul. Macammana buatnyer Sara?
hihihi
hopefully one day i'll be as good as you. ^_^

CikPuanMiera said...

hye.. salam kenal jugak ye.. :)

oh best nye tgk hero2 semua ni.. hihihi..

btw, mira br start mkn trial set alfalfa tu.. nengok la nnt hasil tenusu cemane.. hihi