August 13, 2010

2 Ramadhan-Kisah 1 Malaysia dan menu berbuka

Dear boys,
Kisah 1 Malaysia:-

Kisah di bawah adalah berdasarkan kisah benar, ada kaitan dengan yang hidup, yang mati rasanya tiada..
Ianya berkisar tentang satu keluarga MELAYU yg menghadapi masalah di kawasan kejiranan mereka di suatu pangsapuri yg terletak di Penang. Keluarga melayu tersebut telah menceritakan masalah mereka kepada jiran mereka yg berbangsa INDIA, jiran tersebut kemudiannya menceritakan pula kepada jiran mereka pula yg berbangsa CINA, maka keluarga CINA yg mendengar masalah tersebut dengan ikhlasnya membantu keluarga MELAYU itu..haa..sungguh murni mereka kan, inilah semangat kejiranan yg kita mahukan..

Inilah masalahnya, lif dah diletak grill yg dikunci.
Untuk keselamatan kata pihak management so dipasang grill
all around the area lif tu..




Tekan butang ni untuk keluar dari grill (dari dalam grill)

Ni lah rupa benda yg keluarga MELAYU tu tak dapat...
Tanpa benda ni tak boleh masuk, tak boleh lepas grill,
tak boleh naik guna lif, kena pusing ujung sana naik tangga.

Sistem sensor, macam touch and go je..

Dear boys,
Sebenarnya keluarga MELAYU yg ammi maksudkan adalah keluarga kita, kita cuma menyewa di sini, disebabkan ada tunggakan insurans rumah dan maintenance rumah utk beberapa bulan yg tidak lagi dilangsaikan oleh tuan rumah, kami lak jadi mangsa maka kita tak dapat untuk membeli, ye beli ye bukan dapat free pun, tak dapat nak beli benda biru tu...so kebetulan masa baba jumpa management, jiran kami yg berbangsa INDIA (selang satu rumah di belah kiri kami-belah kanan berjirankan tangga) tu ada juga tgh mendapatkan chip biru mereka, baba pun menceritakan masalah kami, actually sekadar mengeluh...mereka pun simpati.

Malam tu rumah kami didatangi keluarga sebelah yg berbangsa CINA, aunty dan anak mereka Yuki, mereka dengan baik hatinya mahu menolong, mereka offer nak belikan chip biru itu, (satu family boleh beli dari 1, cuma yg kedua dan selebihnya harga akan naik).Baba dan ammi sgt berbesar hati, tak sangka mereka sanggup tolong smpi mcm tu sekali, kata aunty yg tak brp fasih berbahasa melayu "kamu org baik-baik, aunty sayang kamu", alahai aunty, we love u too...tapi mmg aunty ni baik, selalu bg budak2 ni macam2, air kotak lah, buah2, gula2, jajan, duit dan sbgnya...

So kami pun dapat chip biru tu..aunty pun tak charge byk, dia kata nanti kita pindah jual balik kat dia, tak pe aunty nanti kami pindah, kami bagi je balik kat aunty, hehehe...cuma shh shh la jgn sampai management tau, haha depa tu nak duit je, tak faham sebenarnya apa signifikan membuat grill pelbagai, kalo demi keselamatan bukankan tangga di ujung tu pun harus di grill? huh huh..ntahlah...menyusahkan adalah, baru2 ni ada warga emas yg meninggal , ambulans dtg dah susah kena tunggu org bukak kan grill, also if pos laju/courier nak antar barang kena kol org tu dulu or panggil pak guard bukak grill -ye ada pak guard walaupun duduk pangsa je, hehehe....

Itulah cerita 1 malaysia ammi,...dlm islam pun mengatakan kita harus berbaik sesama jiran kan..ingat ye boys, tak kira lah apa bangsa sekali pun..

ok, di bawah ni pula alhamdulillash rezeki kami berbuka semalam..

Nasi ayam ammi's special

Cekodok udang ammi's special 



Sirap bandung + ais krim soda



Yaya enjoying his nasi ayam :-)


Blogger Templates
Blogger Templates

6 comments:

Sitisifir10 said...

Seronoklah ada jiran tetangga mcm ni :)

kakyong said...

bagus nya ade jiran yg cam tu.. tersentuh bila baca yang ni.. "kamu org baik-baik, aunty sayang kamu",

huhhh.. sedapnya nasi ayam.. bila la nak masak nasi ayam... bhn2 selalu jer tak cukup...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

gud2..1 malaysia..
tapikan..apa fungsi sebenar grill tu? nak elak pencuri masuk eh? if budak2 camne? mak pak depa kene g bukak dulu ke? ehmcm2 plak duk pikir sbb 1st time tgk benda camtu..wekkeke

dapnye nasi ayam..:-)

ayu said...

sara : alhamdulillah...seronoknya ada jiran2 sebegitu kan...tak sangka diaorg akan tolong sampai mcm tu sekali...

btw, sedapnya nasi ayam sara tu..nak resipi, boleh ^_^

Ogy said...

Salam ziarah & Salam ramadhan dr mama
Tak dpt nk tgglkan jejak kat shoutbox...
letak kat sini jelah ya...Nice Blog :)

Ammi Sara said...

KAK SITI-memang seronok dan terharu!

KAK YONG-tulah, tersentuh je dengar dia ckp camtu, tp dia kata olang lah pelat sikit, hehe..
ns aym ni mcm simple kan tp bhn tak cukup tak perfect jd nya.

ROSE-tu lah, rasanya lg byk menyusahkn dr memnyenangkan..kalo org dtg kena tunggu kat bwh, tak boleh naik tanpa chip tu

AYU-alhmdlh nasib kami baik dpt jiran2 baik..;)

OGY-salam kenal juga :)