August 16, 2010

4 dan 5 Ramadhan-Melepak , Menu dan Resepi

Dear boys,
Semalam dan kelmarin hari cuti (untuk yaya jelah), ammi dan baba mana ada cuti kan, hehe...Selalunya bila weekends kita akan keluar main di padang utk boys 'energize dan main sepuas hati', tapi memandangkan sekarang bulan puasa so aktiviti kita tidak lain tidak bukan MELEPAK di rumah, yaya dan syaik main je seharian, either main toys, internet or main PS2, adik pun tak ketinggalan nak ikut abangs kan..baba lak spt biasa wat kerja/study/search jurnal online, ammi pun online/masak/kerja rumah. Tapi tak semua kita melepak je kan boys, yaya ada juga baca buku, buat hafazan,  syaik baca a ba ta dlm buku iqra', baba cuba membaca 1 juzu' sehari dan ammi, well ammi masih 'peyot' lg so tak boleh nak membaca qur'an, oh sungguh rugi..huhu...tapi takpe InsyaAllah next week ammi will catch up with all i've missed...

Hari sabtu tu, 4 ramadhan yaya request western menu, tak lain tak bukan yaya's favourite roast chicken and mashed potatoes. Di sebabkan yaya dgn jayanya alhamdulillah dah puasa 3 hari penuh berturut-turut ammi pun masakkan..

Yaya membantu ammi potong potatoes utk dijadikan mashed potatoes


Roast chicken + roast potatoes and baby carrots
Kawan lama ammi,dulu waktu sekolah rendah iaitu  Acik Mar yg skrg menetap di Berlin sementara suaminya membuat PhD request ammi resepi ini.
So ini khas utk Mar (dan juga rakan2 lain :) )


Roast chicken:-
Sebenarnya senang je resepi ni, ayam tu masa beli jangan mintak potong, biar whole. Dalam 2-3 jam sebelum nak dibakar marinade dulu, ammi ni selalu guna apa yg ada kat rumah je, basic nya bawang merah, putih dan halia ditumbuk/di blend, sos tiram, sos tomato, kicap manis, also ammi letak sikit dried herbs, cth dried parsley dan rosemary . If tak ada pun tak apa, kalau nak letak extra lain spt sos black pepper/sos plum/stok ayam liquid etc...pendek kata apa2 stok yg ada kat rumah tu lah. Biar dia marinade dlm fridge, then bakar je, mula-mula 200c, then bolak balik kan ayam tu, turunkan sikit temperature, agak-agaklah smpi masak..(sorry ammi tak pasti brp lama tp boleh check selalu, yg penting smpi dalam semua masak). 
Half way tu baru masukkan potatoes dan baby carrots (pun di marinade before).
Bila ayam dah siap, InsyaAllah potatoes dan carrots pun dah empuk.:)

Mashed potatoes:-
Rebus potatoes until empuk, then tapis, masukkan semula dlm periuk td(tak perlu pasang api pun), campur susu segar sikit, salt and pepper, some cheese then mashed dgn masher/senduk/apa2 yg boleh mash potatoes lah..Dah siap! hehe..senang je..

Gravy:-
Nak senang beli yg segera, dlm paket tu tp agak mahal dan kadang susah nk dpt..
Kalo nak lg senang buat sendiri je...ambil  stok/jus ayam tu (selepas ayam dimasak), masukkan dlm periuk kecil, pasang api kecil, then tambah sedikit tepung jagung, utk pekatkan dia,tambahlah perisa ikut suka, then done! voila..nak lg berperisa, masa bakar ayam tu bakar sekali whole bwg putih dan bwg merah bbrp biji,so bila dah bakar, ia akan lembut, masa letak dlm periuk tu boleh lenyek-lenyekkan smpi hancur lah, kira gravy tu sedikit berketul..


ok selamat mencuba..^_^


Yaya's version. no sayur,  but loads of gravy

Ammi and baba's version, + mixed veges, kacang buncis, cauliflower dan 
sliced mushroom..


Ammi's 1st attempt of making 3 layer tea..alahai tak brp menjadi...(tp baba kata ok je). Apelah agaknya makmak (mamak bak kata yaya) letak ek smpi jd kaw-kaw! huhu



5 ramadhan-aktiviti sama mcm hari sabtu..banyak meluang masa di rumah..
Ammi teringin makan samosa so buat jele...

Samosa daging :)
not bad lah, hehe..


Ammi and baba's version
Nasi lemak, tempe goreng dan sambal tumis kerang


Yaya's version-pasta with prego cheese and herb sos.
Yaya tak gemar nasi lemak so ni utk dia dan syaik la..

Baba buat air sirap
suruh ammi tepek kan juga dlm blog, hehe..nasib baik sedap ;p


Alhamdulillah boys..Allah bg kita rezeki nikmat dr segi kesihatan dan makanan..
Ammi realised dah lama u all tak sakit, bersyukur sgt. InsyaAllah nikmat sihat itu patut kita hargai, jgn kita ingat Allah masa kita sakit je...
Good job to yaya dah puasa 5 hari penuh tanpa rungutan :)

Blogger Templates
Blogger Templates

6 comments:

mamalieyna said...

bestnyer tgk gamba makanan..ayam segolek..hehe..

selamat berbuka!

Oyis said...

sedapnya. palign terliur ayam panggang tu la yum yum. respek betul k sara buat gravy sendiri. kita beli paket aje hehehe.

suka weekends sbb byk sket masa nak experiment kat dapur. last sunday buat pengat keledek. x pernah2 minat kat msia skali di kejauhan ni teringat2 plak. nasib baik la menjadi :P

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Salam kak sara,
jom singgah tengok tungku moden kat blog saya

http://bintanghatiummi.blogspot.com/2010/08/tungku-panas.html

kmieja said...

yaya sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa menu:) terliur auntie taou hikhikhkhik...ammi memang pandai masak:)

Baitul SMR said...

wahhhhhhhhhhhh, terharunya.
Thanks Sara ^_^ a lot.
for the step bu step guide. hihihi
insyaAllah, mar try nanti. kene tunggu sekolah bukak. malas nak heret 3-3 ni untuk cari bahan2 tu...
happy blessed Ramadhan my dear.
mmmuahhhhh

Dayah said...

sehari berbuka byknya menu.....different menu for different people..rajin la Ammi ni...