August 23, 2010

Ammi dan H1N1 (Part 2)

Dear all,
Seperti yg dijanjikan, ammi menyambung kisah ammi dan H1N1 di kala waidi 36 weeks..
Entry ni mungkin panjang sikit, ammi cuba ringkaskan mana yg boleh..

Balik rumah tokma ptg tu, tokba dah balik dari work, ammi dah sms semua ahli keluarga dan kawan-kawan rapat, ramai yg terkejut dan mendoakan ammi dan waidi...Tokba dah beli makanan dari kedai, selalunya ammi yg masak kalau kat umah tokba, tokba dah prepare tau ammi dah sedih and nak check in Hospital lagi..

Tokba belikan laksa penang, antara favourite food ammi, selalu memang licin ammi kerjakan tp ptg tu tak lalu nak makan...sikit je ammi jamah

Ammi ajak baba masuk bilik, ammi cium tangan baba dan minta maaf, minta halalkan semua makan minum selama 7 tahun perkahwinan, ammi pesan if apa-apa berlaku pd ammi, baba jaga yaya dan syaik elok-elok...Carikan ibu untuk boys, biar orang yg penyayang, baik, beriman etc....Pastu ammi peluk baba kuat-kuat...Baba pujuk ammi, cuba buat ammi gelak, baba kata OFF COURSE baba akan cari yg elok-elok, yg muda, cantik, baik macam ammi..yg pandai masak, sayang boys,ceh!! orang tengah sedih baba wat lawak pulak, tapi baba kan memang camtu boys, dia memang kelakar/loya buruk orangnya, itu lah antara sebab ammi fall in love dgn dia dulu kan, hehe..Memang tergelak lah ammi,Tapi after that baba serius, baba kata InsyaAllah tak ada apa-apa, belum terlambat, dpt detect awal, doa byk-byk etc...Baba marah ammi, baba suruh ammi stop bebel yg bukan-bukan..Baba suruh ammi think positif, buat solat hajat sebelum ke hospital..

Menjelang maghrib dan isya', contraction makin kerap, tapi tak sakit pun, agaknya tak perasan sakit coz ammi byk fikir benda lain, berat je hati nak pergi hospital, nak tinggalkan yaya dan syaik, syaik yg mmg teramat manja dan jarang berpisah dgn ammi, yg masih tidur di ketiak ammi... Ammi pergi malam tu peluk yaya sikit je, tak boleh cium, syaik lak awal-awal acik dadar amik bawa lari naik atas coz syaik nampak ammi pergi nanti comfirm menangis nak ikut....

Baba pun pack overnight bag coz akan tido sana temankan ammi, kami bertolak dlm pukul 12mlm, sampai hospital, bagi nama kat registration tu terus dpt layanan istimewa, maksudnya special case, tokteh dah call kan hospital mengatakan ammi akan datang, so diaorang dah prepare apa yg patut utk handle case pregnant woman with H1N1 +ve ni...

Firstly, semua yg nak berurusan dgn ammi akan pakai mask, tp pun mmg time tu semua staff patut ber mask, tp ada juga yg tidak , bila dgn ammi wajib pakai. Depan pintu labor room ammi dah ada tanda ISOLATION, begitu juga dgn bilik ammi (bilik seorang) yg dah siap ada tanda ISOLATION juga..sedih lak bila baca tp tu semua procedure..Dekat depan labor room tu ada macam tmpt sangkut payung tu, tp disangkut dgn mask dan robes utk staff nurses. Wajib pakai tiap kali enter bilik ammi, disitu juga segala hygienic hand wash dan segala spray ada, ammi pun tak taulah apa nama dia, utk prevent infections la fungsinya. Mask pula bukan yg biasa tu ye...depa pakai yg  dakap kat mulut tu...Mask ni juga yg ammi wajib pakai ALL the time..

Stock Photograph - person with surgical 
mask. fotosearch 
- search stock 
photos, pictures, 
images, and photo 
clipart
susah tul nak bernafas pakai benda alah ni..

Dalam labor room..
sebelum diberi Mask dakap tu

Malam tu staff nurse check ve baru 2cm, ammi disuruh rehat je, baba pulak tido dlm bilik ward ammi, kalau tak kesian lak baba tido atas kerusi..so keseorangan lah ammi malam tu., err tak juga kan, waidi peneman ammi..tak boleh tido...tapi paksa juga, kang tak ada kekuatan nak keluarkan waidi. Ammi semput teruk mlm tu, ammi ni time pregnant teruk semput, sampai pakai puffer, keluar je baby, hilang semput mcm magic..ammi tak nangis pun mlm tu, ammi nak strong, lgpun dah puas nangis kat rumah dan dlm kereta. Ammi nak be +ve, tak mau kang dpt anak cengeng mcm ammi...........

Esok pagi, sempat lagi ammi solat subuh, baca quran, sebelum nurse bg ubat suruh buang air, ikutkan staff nurse tu kata dia dah abis shift, nurse seterusnya akan bg breakfast, tp apa ntah silap, breakfast tak dpt, membuang je lebih. Ammi dah la ngantuk, tak perasan lak tak mkn, nasib baik bw bekal jus dan biskut. Bila dah membuang semua, ammi tido, baba dtg pun ammi tak perasan. Baba duduk je sblh ammi, baca quran dan temankan ammi, baba malas nak pakai mask tp nurse tu dah sound, pakai jele..

Tokteh sms tanya mcm mana, nurse check still 2cm, waidi relax je dlm womb, tak mau keluar ye syg...dlm kul 10pg camtu Dr yg specialize in epidural dtg, mmg ammi dah request awal-awal nak epidural..Dah dpt epidural, mulalah lalok dan tido lg...Tokteh dtg jenguk on off, dia ramai patients hari tu, ada yg scheduled for C-section, apa-apa pun dia tetap check on ammi. yang paling tak best ammi dpt staff nurse yg ntahle, mengikut kesimpulan ammi, dia bengkek dgn tokteh (nurse ni senior, ditegur oleh tokteh yg muda dr dia-sebelum ni lah, dia bengkek. Dia lepaskan kat ammi), dia check bukaan ve mcm nak, tak tau lah nk cakap, rasa nak tendang je muka dia, haa! cam tulah yg ammi rasa. Geram! dah tu asyik marah2 je if ammi or baba tak pakai mask, yelah panas kan, susah nak bernafas, dahlah ammi semput, tak selesa dibuatnya..

Dipendekkan cerita, dah dekat tghari baru 7cm, tokteh time ni dah duduk sblh ammi je, contraction tak terasa sgt la coz dah epi kan, cuma lalok on off tu tak boleh elak. Tokteh relax je tak pakai mask coz dia dan family semua dah +ve H1N1 dan dah immune. Dia bg ammi buka mask tp bg signal bila nurse kerek tu dtg suruh ammi pakai, kelakar gak time tu..Tokteh kata ikut kan jelah, kang jd kes kata kita melawan pulak..
Dipendekkan lg cerita, by 1pm tu dah ready utk push..badan lemah coz tak makan sejak maghrib hari sebelumnya.Lagipun tgh demam mmg penat, dgn pakai mask nya tu lg, seksa! Lama juga waidi ammi nak keluarkan syg, tp Alhamdulillah dgn bantuan baba the pom pom boy, hehe..yg tak putus-putus bg support, lahirlah waidi tepat jam 1.56ptg...Dikala para muslimin sedang sujud menunaikan solat jumaat.. (ammi tau ni coz tv tu on je, tgh channel tv1, time tu org tgh solat di masjid negara, bila keluar je waidi, ammi lega bukak mata tgk para saf sedang sujud). MasyaAllah sungguh cantik timing mu waidi..Err, baba dia solat zohor je lepas tu, special kes kan..:-)

Sorry gambar agak sensored..
Sorry kalo image ni menyinggung mana2 pihak, hihi

Lepas waidi dibersihkan, dapatlah ammi pegang waidi dan nurse (yg muda dan baik) suruh ammi try bg nenen, waidi tak isap, nak tido je, agaknya lalok kesan epi juga..dalam 5 minit je ammi pegang waidi, then another nurse datang suruh waidi diasingkan dr ammi....nak check waidi tak infected dgn H1N1......kena berpisah until ammi baik sepenuhnya dan waidi juga (if infected).

Bermulalah episod ammi dan waidi tak berjumpa/tak bersua sehingga 8 hari lamanya............

Kisah waidi akan disambung entry seterusnya, :-)

Malam tu baba tinggal dgn ammi di ward, ammi tido je then dekat maghrib baru larat nak makan...
Tokteh datang malam tu lepas terawikh (mlm tu 1st ramadhan), bawak makanan utk ammi dan ceritakan ttg H1N1 dgn lebih lanjut..
Tokma dan tokba pun dtg bawa sahur utk baba, yaya dan syaik tak boleh dtg lah, budak-budak bawah 12 jika tak sakit tak boleh dtg hospital..Tokba seperti biasa, ucap tahniah dan kucup dahi ammi, tiap kali ammi bersalin tokba buat mcm tu, dan tiap kali mesti mengalir airmata ammi, tp kali ni plg byk airmatnya, deras je jatuh..Tokma pulak senyum dan kata ala kesian...suruh ammi byk sabar.

Tokba dan tokma pun tak dpt  jumpa waidi, waidi dah dikuarantinkan...
Sekejap je tokba dan tokma visit ammi, dah abis waktu melawat, jauh juga Ampang Puteri dr sg merab, lagipun b4 that solat terawikh..

Dibawah ni ammi nak cerita apa terjadi keesokan harinya bila ammi dan baba balik..

Ambil gambar buat kenangan...
pakai timer je, hehe

Baba dan ammi balik berdua je, dalam tengahari dah boleh check out,lunch tak disediakan becoz before waktu, target lunch kat rumah, tokma kata dia masak utk ammi.., tak boleh jenguk waidi pun coz ammi masih dlm tempoh belum baik sepenuhnya, kirim kisses dan hugs je melaui nurse kat nursery tu..

Balik tu, hujan renyai-renyai..nak jadikan cerita dekat hi way MRR2 tu tiba-tiba ammi dengar bunyik lain macam je keta kita, baru sebut bgtau baba, tiba-tiba keta stop, enjin mati, nasib baik juga dekat tepi, time tu byk betul keta, baba pasang hazard light, ammi dah panic, nak jadikan cerita lg, credit hp ammi habis, baba punya bateri kong, ke terbalik? ammi tak ingat tp pendek kata both hp tak boleh guna time tu. Adoi yay, nasib ada towing truck lalu, tolong kami. ..Bawa kami ke workshop,..
Untuk mommies yg pernah bersalin normal  mesti tau kan betapa sakitnya kat bawah nun selepas baru sehari bersalin, ok so bayangkan pulak, anda dlm kereta dan diangkat lbh krang 45 darjah oleh towing truck di depan dan bergerak agak laju juga, baba ni lupa nk mention kut dlm panik tu yg ammi ni br lbh kurang 24jam bersalin, huhuhu...

Dari dalam keta...

Dipendekkan cerita lg, sampai workshop, beli topap, dapat call adik ammi tolong amik, keta masuk workshop, ammi tak makan lagi, sampai rumah dekat pukul 4pm, rasa nak pitam,perut masuk angin, dah tak larat, kena lak bebel dgn tokma kata kenapa tak mkn kat kedai, ammi jawab ma lupa ke arini kan 1st day puasa, tak kan nak makan kat kedai, kok ye beli bungkus pun tak kan nak makan kat workshop tu sambil tunggu muiz (adik ammi), hehe..menjawab gak lg tu, sabar jele...

Yang best masa dtg amik ammi tu yaya dan syaik pun dtg, time tu boleh cium peluk semua coz tokteh kata dah clear time tu, period utk infection transfer dah over,(dgn waidi lain coz maybe transfer masa dlm womb lg, kena check dulu..)  menangis tak payah cakap lah, boys blur je, tp ammi nangis suka bukan duka..


To be continued...
Blogger Templates
Blogger Templates

7 comments:

Dilla Ady said...

hmmm sedihnye baca entri ammi sara nih..byk btul dugaanya mase bersalinkan waidi kan..

sib baik ammi sara nih kuat orgnye..

Ruziawati Bukhari said...

betul2 dugaan ni.. tp yg penting u dan anak selamat.. cantik masa u lahirkan dia tu org kat masjid tengah dok bersujud. itu satu tanda tu. smg urusan hidup u dan family dipermudahkan oleh-Nya selalu.. amin..

p/s : suami t lawyer.. hari tu dia ada kes kat pj. dh bertahun kes rogol tu.. entah bila nk abish tah..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui..mcm2 cerita leh dengar kan? masing2 dengn pengalaman masing

eh if sy la..sure nangis meraung2 tak dpt jumpa bby selama 8 hari..uhuhuhuhu

sy lak lepas operate takleh nak gerak sgt. then nurse kasi rafiq susu formula ngan sudu. lagipun 1st day susu takde lagi..tu pon sy dah nangis dah..sbb sedih bb kene minum susu lembu..uhuhu

ibu_Arifa said...

kesiannyer kak sara..dah tu kereta pulak buat hal..hai..mmg betul2 mencabar lah.. tp bila kak sara citer dapat peluk cium anak2 akak yg lain, terasa gembira jgk..w/pun baby masih tak dapat nak jumpa lagi.

99taste said...

kuasa ALLAH atasi segalanya..
siapa yg snap gambar waidi after delivery tu...mahal betul tu..

ayu said...

dugaan utk sara sekeluarga ye...entry ni amat mengusik perasaan ayu..T___T

kakyong said...

aduii.. belum 24 jam bersalin dah mcm2 dugaan di jalanan... masuk angin plak tu.... dugaan sungguh...