August 24, 2010

Ammi dan H1N1, kisah waidi...-Part terakhir..

Dear sayang ammi waidi dan juga rakan-rakan sekelian....,


Entry ni khas mengisahkan pada saat waidi dilahirkan, ditinggalkan di NICU, berjauhan dgn ammi selama 8 hari, dan boleh kembali ke rumah.....

Flash back sekejap..selepas 5 minit dilahirkan dan diambil dari ammi, waidi menetap sementara di NICU, seperti ammi, waidi pun ada bilik khas, bilik sorang dan juga dilabelkan ISOLATION..

Dr Lim adalah peadiatrik waidi, dia yg monitor dan check waidi..pada hari sabtu ammi di discaj dari hospital, ammi minta utk jumpa dgn waidi, tp tak dapat, if comfirm clear from H1N1 baru boleh, lgpun ammi belum pulih sepenuhnya..pilu nya hati ini...sedih rasanya time tu..tapi ammi redha je....

Untuk mengubat rindu, baba minta nurse in charge kat NICU amik kan gambar waidi..
Nurse juga menceritakan apa yg sedang berlaku pd waidi..

Dibawah ammi ceritakan berdasarkan gambar ye...


Rumah sementara waidi...
Waidi pada masa ini mengalami secretion (cecair) dari mulut yg amat banyak.
Time ni waidi tak boleh terima sebarang susu ibu mahupun susu formula (ammi dah insist jgn langsung bg waidi susu formula, kalo tak ammi nak saman hospital, haha ;p)
Waidi berpuasa, waidi cuma diberi air ubat melalui drip..


Oksigen membantu waidi, dalam inkubator ni seolah macam masih dalam rahim ammi,
nice and warm and cosy...


Sebak ammi tengok gambar ni, rasa macam nak tukar tempat je dgn waidi..


Ammi insist nurse letak nama waidi kat tag ,
ammi kata panggil dia huwaidi ye, saya tak mau kamu panggil dia baby of siti sara ;)
nurse semua menurut perintah...

Hadwan = ketenanganku
Huwaidi = kembali pd yg hak

Sebenarnya kat sana ammi dan waidi GLAMER betul time tu,
jarang ada kes pregnant woman bersalin while masih belum recover H1N1 +ve,
before that ada yg meninggal (semasa mengandung..)
Ammi bersyukur sangat...ada hikmah di sebalik semua kejadian..


Apabila sampai di rumah tokma, bermulalah perjalanan ammi berpantang.., cuma yg bezanya tiada baby di sisi...(ammi dapat membayangkan mommies yg pernah melahirkan dan baby meninggal...,berpantang tp tiada baby di sisi..diri sakit selepas melahirkan ditambah pula kesedihan yg amat anak tiada di sisi..)

Adik ammi, mamanah boys time tu sarat pregnant baby kedua dia, dia dinasihatkan jgn balik ke rumah tokma sementara ammi belum pulih sepenuhnya, kami berurusan melalui sms/fb je...

Walaupun waidi ammi tahu selamat di bawah nurse dan doktor pakar, tapi ammi masih sedih dan takut..
Ammi kadang-kadang ada juga berfikir yg bukan-bukan..lagi-lagi masa tido waktu malam..
Tapi ammi cuba tepiskan perasaan dan gambaran-gambaran tu semua.., 

Pada waktu ni bulan ramadhan, tiap-tiap malam semua org pergi terawikh, baba bawa syaik dan yaya so ammi boleh rehat..tokma selalu menemani ammi, tp dia selalu kat bilik dia, hujung sana, ammi selalu duduk dalam bilik layan drama tv, pastu ammi akan tiba-tiba je menangis,pastu pujuk diri, ucap syukur, then ok balik... bengkak nenen tak payah cakaplah bila asyik teringatkan waidi...

Rutin harian ammi adalah express breastmilk, freeze kan then baba hantar hospital hari-hari..nurse akan masukkan melalui tube, waidi tak boleh dikeluarkan langsung dari inkubator, takut terdedah dgn kuman di luar, dalam tu semua sterile..

Bila baba balik rumah, baba akan ceritakan dekat ammi apa yg nurse cerita, selepas bbrp hari baba berpeluang masuk dalam NICU, cuma boleh tengok tp tak boleh pegang..time ni pulak waidi ada jaundice..so jadi zorro la kejap.




Waidi the zorro boy..

Ammi byk kali nak jumpa dgn waidi tp bila call Dr Lim, dia kata not yet...
Rupanya disebabkan waidi ni baby lg susah nak check for H1N1. Masa ammi dulu tokteh swab dlm hidung, ambil sample mucus, dlm kes waidi tiada apa yg boleh dibuat sample, Dr yg berpengalamn tu pun buntu, 1st time handle case mcm ni katanya. 
Last tu diaorg ambil sample kulit waidi, alhamdulillah waidi -ve for H1N1...cuma Dr masih risau becoz ada semacam pelik dgn paru-paru waidi, secretion masih tak berhenti keluar dari mulut waidi..

Dr mulanya tak mahu melakukan x-ray sebab waidi masih terlalu kecil, tp Dr risau, Dr buntu sebenarnya..Tapi akhirnya Dr buat juga  x-ray dan bbrp test, rupa-rupanya waidi mengalami radang paru-paru atau PNEUMONIA..Dr Lim kata waidi mendapat jangkitan dari masa dlm kandungan ammi lg.
Masa dapat berita tu ammi sedih sangat, time ni memang mengalir je airmata ammi, ammi rasa ammi yg bersalah buat waidi sakit, ammi fikir kenapa ammi tak jaga diri betul-betul, ammi salahkan diri ammi...dahlah jauh dari waidi..kalau apa-apa terjadi...................

Bila tokma dapat berita tu, tokma kata nak ikut baba jumpa Dr, nak tanya lebih lanjut ttg condition waidi,
Dr kata semua under control..sampai semua secretion tu abis dikeluarkan, barulah waidi boleh discaj, masa ni tiap hari baba masih menghantar EBM ke hospital, hari-hari baba tengok waidi dlm incubator..

Minggu depan tu hospital telefon ammi pagi tu boleh bawa waidi balik, alhamdulillah..seronok betul rasa time tu...kata nurse waidi dah ok, tp tolong pastikan condition rumah bersih, kerana waidi sgt fragile time tu, siapa yg ahli keluarga sakit tak boleh jumpa waidi, virus sikit pun boleh buat waidi sakit, walaupun bebas dr H1N1, tp risiko utk kena jangkitan tu masih ada...


Hari waidi boleh balik..


Dah tak duduk dalam isolation lg..



Bonding time with baba..


Ammi sayang waidi...


Ready to go home..


Last pix at NICU


Bye kawan-kawan..waidi balik dulu ye..
get well soon..


Bye APSH..tq semua..


Jumpa dgn abangs..


Abg yaya patuh arahan ber mask..


Abg syaik yg tak makan saman..


Agak emosional juga ammi menulis semua ni..
Walaupun dah setahun berlalu..,bila di ingatkan semula masih segar rupanya dlm memori ammi ni..
Actually sebelum ni ammi niat nak tulis dlm diary, tp tak tergamak, tak sanggup nak recall semula..
Dalam blog ni la 1st time ammi menulis yg bg ammi rasanya saat dan detik-detik paling merisaukan dlm hidup ammi ni..dlm hidup bergelar ibu kepada anak-anak..dan juga detik plg berharga,,.

Sesungguhnya tiap apa yg berlaku ada hikmahnya..

Ada hikmahnya ammi minta jumpa tokteh awal..
Ada hikmahnya tokteh induce ammi hari tu juga dan bukan pd minggu depan yg sepatutnya,
Ada hikmahnya tokteh br belajar buat test sendiri dan ammi ni 1st patient dia
Ada hikmahnya Dr Lim buat juga x ray pada waidi...

Dr Lim kata if ammi lambat bersalinkan waidi, mungkin waidi tak akan survive..
Tokteh kata kalo ammi lambat jumpa dia dan lmbt detect H1N1 tu, lain ceritanya..

Sesungguhnya ammi sgt bersyukur dgn nikmat ni..
Terima kasih Ya Allah..

* Antara 3 heroes ammi ni, waidi lah baby "paling mahal", :-)

MMuaahhhh utk semua heroes ammi....

Blogger Templates
Blogger Templates

15 comments:

fathiyyah said...

salam kak sara....
sedih baca ur story...alhamdulillah tgk waidi skarang after 1 yr sihat walafiat (siap tembam2 n chubby2 lg...geram nengoknya)...

suzi said...

salam sara,
menitis airmata akak baca.
alhamdulillah semua berakhir dgn baik.
pengalaman yg meningkatkan keyakian kita kpd Allah SWT. Setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah.

Sitisifir10 said...

ALLAH tahu k.Sara takkan mampu menghadapi kehilangan...tu sbb Waidi masih di sini bersama 'ammi' nya :) semoga membesar jadi anak soleh ye Waidi

kmieja said...

salamss ammi sara, bergenang air mata....sedihnyaaaaaa:) pengalaman membuatkan kita sentiasa tabah dan beringatkan....alhamdullilah waidi sihat walafiat skrg:)

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hmm..sedihnya baca kisah kak sara ni..papepun setiap yang berlaku tu ada hikmah tersembunyi kan ..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam sara,
sedihnya baca pengalaman sara....sgt perit,kan? pengalaman berharga yg tak semua org boleh dpt. hikmah di sebalik yg berlaku Allah telah tentukan. semua yg berlaku sudah dalam perancangan Allah....

Alhamdulillah, berkat doa, sabar, usaha dan redha dgn apa yang berlaku semuanya selamat. waidi pun dah besar, dah nak jadi anak bujang dah :-). lepas ni kalau dia baca semula catatan ammi dia ni, pasti dia akan kenang jasa ammi melahirkan dia....kan, waidi?

Oyis said...

x leh imagine saat2 awal masa dpt tahu +ve H1N1, then bersalin tp waidi masih kena tahan. sedihnya...

Alhamdulillah, waidi dah membesar sihat. i know how hard this is for you to write and share, sbb nya kita sendiri pon part sedih / seriau masa kena tahan wad seminggu sbb bleeding masa ngandungkan Aisyah tu sampai la ni x tertulis2. still trauma nak reliving it.

Dilla Ady said...

sedihnye bace entri nih..sib baik tak pape ye pade waidi..yup baby paling mahal..

alhamdulilah, waidi n ammi sendiri sihat..esok waidi da besar, ammi kena slalu remind die betapa banyaknye airmata ammi yg tumpah kerana dia..semoga waidi jadi anak yg baik okeh!

chugie said...

sedih baca story2 ni.. aduhai lah, besarnye dugaan kan..

kalau huwaidi dah besar n baca entry ni nanti, sure die akan sentiasa ingat kat amminye ni.. hope dan doa dia dan anak2 awak jd anak yg soleh.. amin..

Fairuz Liyana Azman said...

salam..
akk sedih baca cerita akk dari awal smpai entry yg terakhir..
ape pon byk hikmah di sblik semuanya..
ape pon fairuz ucpkn tahniah pada kesabaran akk,,kekuatan akk,,,kesungguhan akk dlm mengharungi semua ni..
n anywy happy birthday utk waidi..

smga mnjdi anak yg soleh..
amin

kakyong said...

miracle baby rupanya waidi ni...
tak terkata baca n3 ammi sara ni... tabahnya..

Iryani Noor said...

sayu sungguh entry kali nie kak..
sebak yani baca..
tak dpt nk bayangkan mcm mana kalau yani yg berhadapan dgn situasi mcm tu..
kuat betul akak n family akak hadapi semua dugaan tu..
itu la pengorbanan seorang ibu & bapa..
alhamdulilah waidi dah sihat..

n happy birthday ye dear waidi..
semoga menjadi anak yg soleh..

Ruziawati Bukhari said...

u sangat tabah mengharungi semua ini. kita perlu kuat demi anak2 dan family tercinta..

dia adalah miracle babykan?

alhamdulillah.. dia membesar dgn sihat dan semakin bijak kini.. tu dok godek2 lappy daddy dia!! :-)

ayu said...

sara,

menitis air mata ayu baca kisah baby waidi ni...terharunya...sara sekeluarga mmg kuat & tabah orgnya..& betul kata sara, ada banyak hikmah disebalik semua kejadian tersebut yeah...alhamdulillah, waidi dah sethn pun dah semoga membesar sbg anak yg soleh..

Dayah said...

oh kaksara..tabahnya diri mu dan sekelian ahli keluarga..demi waidi tersayag..ibu mana pun akan cekal dna tabah mcmtu..skrg waidi dah pun 1y..dah sihat dan makin cerdik..