March 31, 2010

Tak mau school......

Dear Syasyaik,
Ammi bukannya mengalah dgn syaik, tapi lepas ammi dan baba berbincang, memang kami rasa syaik ni belum ready utk bersekolah. Mula2 dulu memang syaik excited coz abg yaya pun pergi school,lagipun ammi macam 'paksa' baba daftarkan syaik school...sebab nya syaik ni terlalu SAYANG kan adik waidi, sampai ammi ni tak boleh buat apa kerja kat umah...sesetengah orang kata kat ammi "ko senanglah tak kerja, banyak masa, blah blah blah..". Hakikatnya bila ammi dgn waidi dan syaik kat umah, ammi tak boleh lepa, ada je syaik akan buat something kat adik, adik digulingkan sampai tangan sakit, adik dihempap syaik bila nak belajar merangkak, adik diselimutkan ke muka kunun nya sejuk, adik di suap roti/nasik kunun nya lapar...


Syaik,
Adik tu bukan anak patung , boleh buat sesuka hati..sebab2 di atas ni lah ammi nak school kan syaik, at least ammi boleh buat macam2 kerja time syaik school, adalah gak time ammi dan waidi alone, mula2 syaik ok gi school, lama kelamaan syaik susah nak bangun tido, nak mengamuk pagi2, kadang2 ammi dan baba bg lah ponteng (dah macam2 cara pujuk/ugut pun tak boleh pakai..),tapi makin lama makin kerap pulak..rugi je bayar Rm99 sebulan if syaik asyik ponteng.Syaik bg macam2 alasan, mengantuklah, penatlah, "kenape baba n ammi tak pegi school?" lah, "kenape adik ok je kat umah?" lah dan macam2 lagi..


Syaik,
Lepas discuss dgn baba dan menilai semula perangai syaik, ammi dan baba setuju syaik dah makin baik, dah kurang kacau adik, banyak tolong ammi kat rumah..ammi dah tak stress sangat dgn syaik asyik kaco adik..adik pun dah makin besar, pandai defend diri, pandai tarik rambut if kena kaco, pandai jerit2, pandai nangis kuat if sakit..so mulai ujung bulan ni dgn rasminya syaik dah tak school lagi kat Al-Mawaddah..ammi harap syaik akan lebih better next year, untuk bbrp bulan the rest of this year, syaik akan homeschool dgn ammi, dan ammi akan BRAINWASH syaik utk go to school 5 years old nanti..

Syaik jgn nakal2 ye...people say second born are the most challenging, ammi wants you to prove otherwise..
Love u..
Photobucket

2 comments:

Dayah said...

Syaik ada masa utk Enjoy lagi...nnati p school, takleh main2 dah..jgn kacau adik ok...tolong ammi wat keja...

Oyis said...

sayang sgt ye dgn adik waidi si syaik ni hehehe