March 4, 2010

Exam week

Dear Yaya,


Tinggal satu hari je syg exam week yaya. Penat ye..ammi tengok yaya hari-hari balik sekolah letih je, kesian ammi tengok. Ingat ye sayang ni baru exam darjah 1, belum UPSR, PMR, SPM atau yg lebih tinggi. Yaya tak payah la stress sangat ye. Ammi tau yaya bila benda-benda berkaitan sekolah yaya memang ambil serius sampai kan bila ammi tegur ada cikgu buat silap spelling dlm buku pun yaya dah muncung, yaya takut cikgu marah, yaya takut cikgu tegur ammi tulis dalam buku yaya.


Yaya,
Ammi bukan nak buat cikgu marah ke apa ke, tapi kan dah tugas ammi utk check kerja2 dan homework yaya, bila cikgu ada buat silap, ammi akan betulkan lah, nanti yaya ingat itu semua betul. Cikgu pun cikgu biasa sayang, akan buat silap..Besok last paper yaya exam, cuma tinggal paper pendidikan seni. Yaya dah lepas paper pendidikan islam, bahasa melayu, jawi, english, bahasa arab , sains dan matematik. Ammi tahu yaya buat yg terbaik. Yaya ingat kan pesan tokma, "yaya do your best kay, yang penting yaya cuba sedaya upaya, jangan give up. If apa yg yaya target tak tercapai , tak apa. Yang penting yaya dah cuba.."





Yaya,
Kelakar pulak ammi dengar baba cerita apa yg disampaikan cikgu Izzah, cikgu kata lepas yaya habis paper sains, yaya mengeluh kuat, yaya mengeluh "eee..,susahnya nak jawab.." sambil garu2 kepala. Cikgu izzah terhibur tgk gelagat yaya, cikgu kata yaya tak perasan yaya mengeluh kuat dan ambil serius betul exam yaya. Macam ambil exam besar je. Lagi satu yg cikgu cerita, semasa paper english & yaya tak reti jawab, yaya pergi tanya cikgu jawapan utk soalan tu, hehe..gelihati ammi. yaya, yaya..


Yaya,
Sifat ambil serius pasal sekolah dan exam bagus, tp mungkin tak perlu serius sgt ye syg. Bila yaya terlalu serius yaya jd stress, yaya jadi marah2 dkt adik2 yaya if ganggu yaya. Yaya jadi marah kat ammi if ammi tak check yaya baca setiap buku teks dari mukasurat 1-50. Yaya muncug muka dgn baba if terlewat sikit hantar yaya ke sekolah.



Apa2 pun yaya sayang,
buat elok2 utk paper pendidikan seni esok.
InsyaAllah weekend ni kita gi jalan2 utk kurangkan stress dan penat yaya ye..
Photobucket

2 comments:

Dayah said...

bagus kecik2 dah amik serius psl exam.budak besar pun tak hebat cam Yaya..salu girl la yg concern bab2 exam, takleh jawab ni..ni terbalik pulak..bagus la tu..bukan semua boys suka main2 kan YAya...

ibu_arifa said...

amboi..sampai mcm tu sekali si yaya ni yer..tp tu lah..kita suka anak kita ambil berat tp risau diorg stress sbb tu jgk kan.

yeye..nnt yaya ammi bwk p jln2..