January 13, 2010

Takut ke malu ke risau??

Dear Yaya,


Alahai anak ammi sorang ni, yaya, yaya, berapa kali ammi nak cakap sayang, cikgu tak akan marah kalau yaya tak buat salah..Ammi tahu yaya rajin buat homework (well. lepas dibebel ammi, yaya mmg rajin), tapi bila ada masalah kat school yaya bgtau la ammi or baba ye. Yaya selalu marah2 ammi kalau yaya ter'miss' homework, yaya kata "ammi tengokla betul2, yaya ada work kena siap", tapi kan sayang ammi dah bgtau tu kan tanggungjawab yaya, yaya check la setiap 1 buku dan tengok kalo ada work. Ammi tau yaya penat balik school, yela sampai umah pun dah pukul 5.30, tapi yaya jgnlah jejak kaki kat umah terus nak main ps2, ammi faham,... 'release tension' bak kata baba.


Yaya,
Malam kelmarin bila yaya kata buku math tak ada kat school, cikgu suruh bw school esok, ada work tak siap. cikgu suruh cari kat umah, ammi dan baba dan syaik pun tolonglah yaya carik, puas carik tak jumpa, mulalah yaya dpt lecture free dr ammi, ammi bebel pasal tak jaga buku, tak kan lah semua benda ammi nak kena jaga, blah blah blah..kesian yaya, tp ammi kalo tgh geram mmg camtu, yaya pun tau kan. Pastu baba suh ammi call cikgu izah, masalahnye dah lewat so ammi sms je...sms bertulis "Salam cikgu Izah,sorry to disturb u,hanzalah is upset,we couldn't find his math exc book anywhere.he told me its not at school, maybe ada org terambil ke?-ummi hanzalah"ckgu tak reply, dah tido la tu....


Yaya,
Malam tu yaya nangis smpi tertido, baba bum sebelah yaya pujuk yaya, yaya diam je..tp turun je airmata, ammi kesian tgk yaya. Ammi tau yaya takut w/pun cikgu izah tu comel lote orgnya..yaya tak takut fizikal tapi takut cikgu marah coz yaya cuai tak jaga buku kan..Besok pagi nya yaya liat nak ke school, macam2 helah,saje lambat2, smpi ammi bebel2 lg..pas kena bebel mula yaya mcm nak merajuk, yaya tanya ammi cikgu balas tak sms ammi, ammi kelentong, ammi kata cikgu kata nanti carik kat school. Risau jugak ammi manalah tau mmg ada kat umah terselit mana2..


Yaya,yaya..
Yaya ni mmg pemalu,sensitif dan perisau orgnye, benda2 kecik pun yaya nak risau. Baba kata ti baba ckp dgn cikgu, bila baba bgtau cikgu on duty pagi tu br yaya ok sikit.Cikgu on duty tu kata nanti dia bgtau cikgu izah dan patutla nmpk yaya nangis sorang2 masa tunggu baba smlm..alahai yaya ni, tak bgtau ammi pun yaya sedih. Jam 10am camtu cikgu izah reply sms ammi "Baik puan,nanti sy cek..he is a responsible student :)".Haa..lega gak ammi baca. Rupe2nye buku yaya terselit bawah dapur almari blkg kelas. haa..siapa yg salah? salah kan yaya, yaya ni jgn risau terlebih la sayang.


Belajar rajin2 ye yaya..
Photobucket

3 comments:

Aiyu said...

tergelak baca citer akak nie...mcm2 hal Yaya bila dah sekolah...

Ammi Sara said...

hehe..yaya mmg mcm tu ayu, risau kat benda kicik2..kadang2 kesian gak kat dia, tp kang tkt mcm anak manja lak, dia x berani nk ckp dgn cegu sendirik :-)

MAMA DHS said...

yaya ni mcm damiya..cpt risau dan tak bule trima diri sendiri silap..nanti damiya skola mau la agaknye mcm peel yaya ni gak..