January 11, 2010

Four years ago..

Dear Syasyaik,
Time goes really fast..sekejap je dah 4 tahun berlalu..Syaik dah masuk sekolah pun, ammi masih ingat hari yg syaik lahir...Syaik lahir pd 110106 jam9.52pm di Pusat Perubatan Naluri,Wangsa Maju. Seperti kelahiran abg Yaya, masa syaik juga ammi di induce,cuma kali ni lmbt sikit,jam 10am. Tok Teh syaik yg induce ammi, rasa dah kurang sakit sikit coz ammi dah 2nd time kena induce. Masa tu abg yaya tinggal dgn tokma,ammi dan baba je ke klinik tok teh di taman melati beserta beg ammi and beg cute syaik. Ammi dan baba dah tahu akan dpt another boy so ammi dah prepare nama HAMZI HAMSYARI dr awal lg, yelakan all ammi's boys must have double H.


Syasyaik,
Lepas di induce ammi dan baba jalan2 kat carrefour wangsa maju tu utk exercise utk senang nk bersalin nanti.Sempatlah berdating kejap dgn baba,dlm pd tu contraction ammi dtg sekali sekala. Pada pkl 12tghari ammi check in Naluri Hospital, terus dpt bilik, disebabkan ammi br je dilated 2cm, ammi belum bole pergi labor room,sakit dah kerap.ammi tahan je,ammi dan baba baca quran together,then makan, solat, borak2.,citer psl abg yaya and life ahead with 2 boys.Baba tiap masa ada di sisi ammi except masa baba pergi surau dan toilet.


Petang tu just after asar tok teh dtg jenguk ammi, dia check ammi dah 4cm dilated, tokteh kata "kakak, u pray asar 1st then we go to labor room",ammi dah tak larat nk ke surau so solat atas katil je..then to labor room we went. Seingat ammi time tu around 5.30, tokteh monitor je contraction ammi sambil borak2 dgn ammi dan baba. Tok teh ni good listener, ammi trust dia sepenuh hati, tak de pulak segan/malu. yela pd ammi kecik lg tokteh babysit ammi, mandikan etc..


Syasyaik,
Maghrib dah masuk, baba ke surau, tokteh kata nak pecahkn air ketuban ammi coz katanya kes induce selalu susah nk pecah sendiri, sama juga time abg yaya dl, satu cangkuk dimasukkan dan "pop!", keluarlah air..dlm kes ammi, air tak banyak, ammi mengalami masalah air ketuban sikit dan UCRI (umbilical cord resistance index) sgt low so thats why kena induce in the 1st place. After a few more hours of contraction and a lot of pushing,and a lot of "go sayang go, u can do it! push! push!" from baba,syaik lahir di dunia at 36 minggu (sebulan awal dr due date).




bbrp minit lepas syaik lahir,mata syaik
alert je..


Alhamdulillah ammi is proud to tell you ammi tak amik sebarang pain killer,well ammi did mintak tokteh a local anaesthatic injection to help kurangkan sakit,sakit memang sakit! Allah je yg tahu..lepas baba dah azankan syaik, tokma,tokba, ader hafiz, pak teh iz dan uda nwa dtg melawat, dlm labor room tu jugak! mentang2lah Doctor yg smbut syaik tu adik tokma, suka hati je..hehe..ammi sgt terharu bila  tokba kucup dahi ammi, mengalir airmata ammi...Mamanah and aboh dtg esok nye, mamanah masa tu pun sarat pregnant kan akish. Dadar and maksu jumpa kat umah, abg yaya dtg dgn tokma masa nak bw ammi balik umah. Atok, nenek,mama tati semua dtg melawat dekat umah tokma.


Abg yaya adores you so much


Syaik,
Sekarang syaik dah besar, happy 4th birthday sayng syaik,dah tak pakai pampers lagi, dah pergi school pun,.ammi dan baba doakan syaik jd anak yg soleh wal musleh, be a good student kay.Jangan nakal-nakal..
di bawah ammi sertakan gamba masa syaik kecik, cute sgt..


Koleksi gambar syaik bwh setahun

First raya...


Saayaanng Syaik, syaik breastfeed lama tau, 2 years & 7 months! sebab tu syaik manja terlebih......

Photobucket

2 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam..
besnya, yg sambut sedara sendiri..time induce pon mesti masuk lembut je kan..:-)

hepi 4 years old to ur syasyaik (haih camno nak pronounce ek?) hehhe

:-)

Ammi Sara said...

ha'ah, alhmdlh mak sedara sndiri yg smbt, mmg lembut je..

Dah 2x dia smbt, yg 2nd & 3rd.

Sya-sya-ik, pelat sebutan hamsyari ;-)