January 17, 2010

Ayam masak Kicap Baba's Style

Dear boys,


Ammi busy sikit semenjak dua menjak ni, a cewwahh!! mcm ammi lak yg wat phd ;-P
ape-ape pun sbnrnye mmg ammi busy membantut membantu baba dgn work nye, iaitu tidak lain tidak bukan,ape lg...,of course la men 'TRANSLATE' malay text in english, whew..!! hard work sungguh! 
Leka ammi dgn work smpi semua terabai, kain tak tersidai, tertinggal dlm mesin tu berjam-jam, melipat apatah lg la..,bertimbun dah kedut-medut dlm basket tu,pinggan tak terbasuh, ayam tak termasak, waidi tak terbagi nenen tak terlayan, smpi lapar banget br ammi bg susu, shian waidi..


Ammi ni mmg gitu, (agaknye sebab tu lah tak smpi seru lg la utk smbg study-kalo tak, terabai one whole household & segala isi anggota household). Pastu lak ammi tak boleh ada bising2, lagu ke, nasyid ke, tv on ke,boys bising ke,waidi nangis ke, pendek kata kena absolute silence!. Hindustan tak pe coz ammi tak faham ,kira time lagu dia ammi continue la work.Baba dgn sebagus-bagusnya menjaga the 3 boys jgn ganggu ammi. Leka dan kusyuk membuat kerja, tgk time dah patutnye mkn lunch, tp masak pun belum, ayam dah lama thaw atas meja tp tgh feeling baik punye," jap lg lah masak", kata ammi dlm hati,tp tetibe terpacul dr mulut ammi "ala baba jela masak, tgklah resepi dlm internet tu..sekali sekala ape salahnye". The 2 boys pun setuju kata nk help baba,nak wat 'sepais' kat ammi. Ammi pesan jgn lupa masak sayur.Yaya tibe-tibe dtg dengan muka concern nya, 


"ammi...,baba kan mana pandai masak", 
"eh! baba pandaila masak, masak nasik, goreng telur,
masak maggie" defend ammi
"tapi...,nasik mesin tu yg masak,telur senang je masak,
maggie lagi senang! baba tu amik mangkuk,
pecah-pecah kan maggie,taruk air panas,letak yg dlm paket tu,
letak telur,pastu masuk mekowef 2 minit ,yaya pun
pandai wat ammi," explain yaya pjg lebar smbl
tangan mendemokan pecah maggie & masuk mekowef.


Hehehe..kantoi ye boys baba's style wat maggie, baba kata malas nak kotorkan periuk,mangkuk sudah..
So after that ammi wat dek je, teruskn kerja..tak smpi 20minit baba kata dah siap, wah! express..selalu ammi pun plg kurang stgh jam nak masak 2 jenis lauk (campur sekali kemas terus dan basuh pinggan). Baba siap segera,mangkuk penuh dlm sinki, kulit bawang berterbangan ditiup angin & dinding dan tepi stove penuh dilimpahi dgn percikan minyak gorengan ayam..sabar jelah ammi.., yg penting baba dah tolong masak.Baba pun hidang, taraaa..! inilah hasilnye:

Nama lauk: Ayam masak kicap kacang panjang giler
(Dinamakan sendiri oleh chef bertugas)


Haa..,patutlah cepat, 2 in 1. Hehehe...semua org makan bertambah-tambah, mmg lazat ataupun mmg dah lapar sgt time tu, tak kisah lah, yg penting happy. Ammi pun tak penah terfikir wat camtu, plg koman pun letak kentang....


So boys, don't underestimate ur baba, baba bukan tak reti masak,baba "taknak menunjuk skill" (di quote dr chef bertugas). "Baba ni humble, tak mau show off", juga di quote dan "baba bukan tak pandai, baba MALAS je", hahaha..mengaku gak!.


Love u boys..

My four boys-waidi ter cover oleh yaya
Photobucket

5 comments:

Aiyu said...

amboi,abg alim tunjuk skill tu..

MAMA DHS said...

hehe..lawak-lawak..jadi la asal buleh makan..teringat time pantang danish aritu..babah dia la yg masak sup sayo utk aku hari2..ok la..dia mmg buleh masak sket2,ni aku tgh tak larat bole la masak2 nasi goreng ke..tp bunyik keletang kletung ngalahkan restoren cina laa..abis anak2 sume bangun..

Oyis said...

ketawa terkekeh2 kita baca cerita kak sara ni. org laki ni mmg mcm tu, saja je malas. bkn x leh buat pon. tp kdg mmg malas nak bg chance selalu2 pon, x larat nak kemas kemudian tu. segala periuk, tupperware dan senduk sudip yg ada, semua dia guna padahal masaknya satu lauk aje (ni referring tu my own hubby, tactic sama mcm abg alim, tp lg kronik, sambal ayam bubuh mixed vege. nak masak cpt punya psl la tu huhu).

Ammi Sara said...

AYU
Abg alim menunjukkan BAKAT TERENDAM beliau,hihihi..

FARA
Okla tu kan,at least diaorg ni helpful,x kisah lah ape gaya pun, lgpun dlm kes abg alim ssh tul dia nak ke dapur,kira win-win la kan, ko mabuk abg man masak,aku tlng work dia,abg alim masak..pas ni kena ajar diaorg adab sopan di dapur..;-)

NORIS
Tu yg x larat tu ,dapur bagai dilanda garuda, huhu...sekali sekala ok la coz x larat nk mengemasnye, kronik gak ur hubby's resepi, hehe..takpela, kalo leh ditelan tu kira lulus la, haha *wink*

Baitul SMR said...

hihihi... detail sungguh penceritaannya. ada bakat tulis novel kalau gini.. mar paling suka, kulit bawang beterbangan ditiup angin. hehehe.

same goes to Abu Mujahid. ^_^