February 25, 2010

Perihal Lightsabers

Dear boys,


As we are a family of mostly boys, ammi tak berkecik hati pun ammi tak kisah if apa yg baba minat menurun kat u all. Yelah kang kalo minat ape yg ammi suka maybe lain pulak jadik nye..


Boys,
Ammi tau baba mmg fanatik kan siri 'star wars' dr b4 ammi kawen dgn baba lg..mmg baba ada koleksi CD (bkn Cloth Diapers ye waidi) & video siri starwars, apa2 yg ada kaitan starwars baba akan tengok, baca, collect etc..ammi tak kisah, duit baba pun sume tu kan, yg penting baba happy. 


Boys,
As you boys grew older, sedikit sebanyak baba's passion, interest akan terlekat kat u all, maybe in yaya lg lebih. Syaik ammi perasan taklah se fanatik abg yaya, maybe syaik lebih kpd art & creative things. yela..ammi dah nmpk bakat seni tu dah menurun pd syaik..


Boys,
Ape2 pun ammi nak cerita sikit ttg lightsabers, as u all know, lightsabers ni pedang yg dlm citer starwars tu kan. Dalam family kita ni each & 1 of us ada lightsabers masing2..kebanyakannya pengaruh baba gak.

Milik: baba yg punye

Beli di mana: beli online, tak ingat brp harga

Kelebihan: ada lampu if letak bateri, panjang, pedang both sides
mcm2 button ammi pun tak reti apa function nye..


Fungsi: sekadar baba's collection & hobby


Milik: Ni yaya punye

Beli di mana: beli kat Target masa kat Aussie dl, yaya dpt invitation friend's 
b'day bertemakan starwars so setiap org kalo boleh ada lightsaber.
Baba pun dgn suka hatinya membelikan yaya,pergilah beli kan,nasib baik tgh sale.
 yela kang yaya sorang takde lightsaber nangis pulak kat party tu cian dia..

Kelebihan: tak de lak lampu la pulak ammi tgk, sekadar main lawan2
action jelah, seronok yaya kat party..

Fungsi: yaya main, lawan syaik

Milik: kununnye  syaik punye tp baba belikan,mcm terpakse terima, baba 
yg terlebih sudah..

Beli di mana: beli kat Jaln kulit, Penang.
Tempat ni byk jual brg 2ndhand & brg2 baru tp harga yg tak mahal sgt..

Kelebihan: ada games, taruk bateri leh main game. Tp ammi tgk syaik 
tak heran pun. Main game kuar sound

Fungsi: main game jap ,pastu bateri flat


Milik: Dulu syaik's tp dah berpindah tuan ke waidi 

Beli di mana: beli kat garage sale masa duk Aussie dulu

Kelebihan: ada lampu if letak bateri, panjang, tapi dah ada rupa kerosakan.
maklumlah yg main lebih abg yaya..takpelah harga pun taklah mahal sgt..

Fungsi: syaik lawan balik abg yaya

Milik: yg ni AMMI PUNYER

Beli di mana: Ntah mane tak ingat

Kelebihan: Tak payah pakai bateri ke ape ke, harga murah sgt, sebut je "nanti ammi 
amik lightsaber ammi kang", InsyaAllah terkemas lah bilik/ruang tamu yg bersepah-sepah tu.
sebut je "jangan smpi ammi amik lightsaber", InsyaAllah berlari larilah boys ke bilik mandi memandi kan diri mereka..Sebut je "nak rase lightsaber ammi kaa??", nanti siaplah homework yaya yg tertangguh-tangguh tu..

Fungsi: mendisiplinkan boys ammi yg ada kala tak mau dengar kata, ada kala melawan kata2 ammi, adakala tak mau kemas lepas main, adakala suka tangguh2 kerja yg ammi beri

Boys,
Dalam byk2 lightsaber kat umah kita ni, ammi rasa ammi nye plg power, plg 'magical' dan plg bermanfaat penggunaanye.

Sorry kepada dinding, katil, sofa, pintu dan meja makan yg selalu menjadi mangsa..

Ammi harap as u boys grow older, u'll be more disiplin & tak perlu ammi guna lightsaber ammi..

Kesian pd mereka2 yg jadi mangsa..

Ammi bukanlah pendera/kejam/zalim..ammi cuma mahu anak2 ammi jd org yg dengar kata etc..tp bila kadang2 kata2 ammi tak cukup untuk boys bertindak, maka lightsaber harus dikeluarkan..


Gambar hiasan: boys posing dgn baju baru mereka


Ammi sayang yaya, syaik & waidi & of course baba...mmuahh to all my heroes..
Photobucket

11 comments:

Aiyu said...

hahaha..kelakar2..tak lama lg mama ukail lak jd cam tu..

ina said...

wakaka..ammi sara..ammmi sara..nampak gaya kena beli gak lightsabers hang 2..bagik gerun sikit..hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wekekkeke..
kelakar la..

bagus juge ye. takde guna bateri ke ape..hehehe..

comel2 ur kids..geram tgk. lagi2 yg tengah tuh...kisss for waidi k..muahh muahh:-)

qaseh um masyitah said...

salam ziarah
wah ni memang like father like son.best 3 heroes yang punya baba sporting sangat dan tentunnya ammi yang understanding

Nuseiba said...

Kelaka nye Kak Sara ni. I like your lightsaber the best. Lightsaber heroes Kak Sara bunyi2 macam Kak Sara nye tak? Mesti tak kan? *swish swish*

أم الليث said...

hehe magical stick/wand kak sara. tergelak2 aliya baca paragraph akak tuh..hehehe

sini takleh ada rotan la..kang kene tangkap sbb child abuse plak. so aliya marah guna suara aje la. org kat sini tak marah anak..sbb tu budak2 derg jadi ntah hape2..tak hormat org lain even parents sendiri

Oyis said...

kak sara ni klakar la.

kalo lightsaber yg k sara punya tu, jgn kan boys, kita pon takut! hehe

Dayah said...

yang paling canggih lightsaber ammi la ...dah bengkok dah nampaknye..ni mesti penangan rembat kat meja,dinding yang slau jadi mgsa ek.. heheh

mama DHS said...

hahaha..aku pun nak rembat satu gak la..damiya jenis dengar cakap..si bujang danish aku ni mcm kene ada lightsaber gak ni hehehe..buat gertak jela kan..

Baitul SMR said...

ooo my dear Sara, you are sooooooooo cute. really like your story..
thumbs-up.
Nak jugak la satu ^_^

Fairuz Liyana Azman said...

wah,,,ade disebalik upenye daripada cite lightsaber ni...
hihihih betol kate k.sara lightsaber akk lebih berguna dan banyak faedahnye...more to +ve,,,hehe,,sangat comel anak2 akk..lagi2 si waidi