February 23, 2010

Gathering itu hari




Dear boys,

Ingat tak kita pergi gathering sabtu lepas at Taman Belia Pulau Pinang, arini br ammi ada time nak write dlm blog. Gathering ni adalah anjuran susuibu.com & ratu hati utk zon utara, disebabkan kita pun dah duk utara, ammi decided to join.Program sepatutnya start 10pg, tp biasalah kita kan duk jauh nun di sana selalu mcm ni, pkl 10 br nak keluar rumah, u boys mmg if hari cuti suka lepak2, bgn lmbt & tgk katun sume. Tp tak apelah, kita takla selambat mana pun, ammi pagi2 dah siap masak macaroni grg utk potluck & b/fast kita.

Boys tak mau bangun
Macaroni grg ammi's recipe

So, after semua dah bersiap, off we went. Tak jauh pun dr rumah, dlm 25minit je..sampai2 dah start, speaker sis shida sedang memberi talk about babywearing, sambil cerita sambil babywearing baby boy dia. Ammi lmbt smpi so kena intoduce diri in the  middle of talk dia. A bit embarassing tp nak wat camana..ramai families yg join, seronok tgk..ramai babies baring2 kat toto, termasuklah waidi. Baba bz amik gambar, boys main kat keliling2 tu. Nice & beautiful place. Tema colour of the day was green, so mmg nmpk green je everywhere..


How to carry ur baby in a sling demo by aishah
Demo cara memakai a sort of carrier for babies/toddler
(ammi forgots the name of it, sorry..)
Model ialah sis Dura

Ammi suka tgk, cuma..yelah, tapi.. harganya yg amat mahal bg ammi buat masa ni tak mampu lg, .lgpun takut beli kang waidi tak suka pulak..berpeluh sakan la waidi asyik peluk dgn ammi je.
Babywearing ni objektif nya supaya baby akan rapat dgn ibu nya, & akan cpt independence becoz dah puas rapat dgn ibu, so akan cepat mature & berdikari sendiri. Personally bg ammi & baba all u boys mmg rapat dgn ammi coz ammi is a SAHM, so hari2 mmg kena ulit etc..takut korang boring asyik ngadap muka ammi je.hehe..waidi lg lah skrg, baba student so lots more times at home, waidi manja teramat dgn ammi & baba.

Lepas tu acara lunch, rata2 families bw makanan sedap2..mcm2 ada, yaya suka' cokat kek', syaik suka 'kuntunpat n kuah kacang & kawipap'. Baba & ammi mkn mihun grg n kuih muih. seronok..mcm hari raya pun ada. Lepas mkn boys pegi mandi swimpool sementara ammi n waidi dgr talk seterunya oleh suami sis Hana about children safety at home. Mcm2 info berguna ammi dpt, Kebanyakannya dah tahu cuma sbg reminder & if really happen to us what we should do..gambar tak ada pula, baba bw kamera amik gambar boys mandi swimming pool. Maybe next year's gathering baba boleh bg talk on "Childhood education"..





Selepas tu, it was supposed to be a talk by Dr balqees from Pantai Hospital, she's an expert on lactation & also a paediatrician.  While waiting for her, ammi n waidi jenguk2 boys mandi. Best sgt yaya n syaik mandi/berendam. Ramai betul org, dr jauh pun ada..
Dr Balqees gave a talk about weight gain in breastfeeding babies. How to EBM for working mothers, how to 'bersuara' utk dptkan hak di tmpt kerja, request for a room utk jadikan nursing room & sebagainya. Beliau memberi kata2 semangat bg working moms to continue to breastfeed exclusively. Ammi dgr dgn penuh tekun & ammi bersyukur sgt2 ammi dpt direct feed waidi tanpa perlu EBM etc..


Ammi bergambar dgn rakan baru aunty shira & baby nya anas

Masa ni boys & baba pergi main playground , pun macam2 ada. baba yg tua  dewasa pun leh main gak.




After that, it was the end of the program, every1 helped to clean up. Also a lucky draw was drawn, everybody bawa something, tak kisah ape2/harga brp/byk mana, yg penting ikhlas..so lucky draw/gift exchange dijalankan..our family dpt wind mobile, ammi dp alfalfa shaklee milk booster dr aunty rini, then dpt colouring book n pencil colour sets, then baba jwb soalan & dpt train toy , letak bateri boleh gerak2.
The last event was a group photo for mommies & children, time ni waidi dah tido atas stroller so tak masuk pulak dalam gambar..



Bersalam-salaman,tukar hp number, excahnge blog address & semua balik, seronok! InsyaAllah nxt year jumpa lg..our family pusing2 taman belia tu amik gambar & mkn aiskrim..



InsyaAllah lain kali kita dtg lg ye boys, kita swim puas2, bawak picnic, bawak tikar, main playground, pergi on adventure trail, tak sangka lak tempat ni best!

Love u boys..,
Photobucket

13 comments:

Ena said...

mcm menarik jer gathering tu kan!.. semua org nampak happy je..

Dayah said...

Salam Sara
seronok dpt jumpa dan berkenal-kenalan ritu.. sekali tengok dah tau Sara bukan org Penang...takde muke...heheh..harapnya Penang best la utk Sara and family...

ya..next gath shud invite suami Sara utk bagi talk Chilhood edu...
brp lama nak kena dok penang lagi ni..

satu lagi..macaroni tu sedap sgt...cepat habis lak tu...

izzahazfar said...

salam kenal kak...makaroni sedap!bravo...

|*akak sgt comel..tak mm 3 anak oo..tips...?

Oyis said...

kak sara, ada x nama penuh or kontek dr balqees tu? ada member kena tindas kat tempat kerja psl breastfeeding (x bole guna peti company atas alasan personal use, and x bole beli peti sendiri atas alasan salah guna elektrik). mcm2 betul... kot2 dpt support letter or info lebih drpd dr balqees or other reputable person bagus juga.

thanks ye kak!

Aiyu said...

kat msia pun ada gathering gak..best2....

Ammi Sara said...

ENA -mmg best, buat kawan baru, kita ni asyik kat umah dgn budak2 ni, bile dpt jmp org2 lain mmg seronok!

DAYAH-InsyaAllah 3 thn la kut spjg suami study, dia bidang 'childhood education'. dia sendiri meng offer diri utk bg talk nxt year, hehe..

kalo bkn muka penang muka apa ek? muka pening kut..

Alhmdlh sedap macaroni ku, mmg boys sara pun suka

IZAH- ala x de tips la, biase je..(tgh perasan skt nih, hehe...)

OYIS-nanti kak sara cuba dptkan ye..

AYU-best la ayu, mcm kat adelaide, buat pun kat luar..cuma panasla tp kat adelaide skrg pun panas gak kan

أم الليث said...

seronoknya ada perjumpaan macam nih..dpt kenal orang..belajar benda2 baru! wahh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besnye
tak pernah join lagi gather2 camnih

ibu_arifa said...

Salam kak sara..

syoknyer tgk budak2 tu main air.. dgn cuaca panas gini..cam naik join gak jer rase..

seronok dapat kenal kak sara..nnt kami nk g jln umah akak yer..tungguuu

mama dhs said...

sara..bestnye dpt gi gathering camni..aku yg member (lelap) susuibu.com sejak 5thn lalu pun tak penah dpt peluang gi gathering camni..buatnya sllau jauh2..mesti best dpt pegi kan..

ko memang makin "mengering' aku tgk..berkat menjaga 4 heroes tu kot kan..aku punye slera makan makin improve..so tunggu jela berat badan aku next check up..haha..

mamanoa said...

KAK SARA!! cik somi kiter pun puji macaroni akak sedap..SUPERB LA..bleh bg resepi x..heheheh

kak..ader amik x gamba imran peluk cium si yaya anak akk ms gather aritu..heheh..suker tgk imran gomol yaya(errr yaya kan ank kak sara yg sulung tu??)

Ammi Sara said...

ALIYA & ROSE- mmg best la, yg best making new friends yg ada s/thg in common with us

MIN- dtglah, ada no kak sara kan, sms or kol je, x pun kita jmp memana. g quennsbay ke, hihi

FARA-aku pun perasan aku makin kering..huhu..5bln waidi je bj/seluar lama aku dah leh fit balik ;-D. mmg kuat nenen budak nih

MAMANOA- alamak, resepi campak2 je yang oi! tumbuk bm,bp n halia skt,ada sos tiram skt, prego skt, pelbagai jenis sos skt2.kicap skt, mince meat,xde real resepi. ape yg available kat umah time tuh..hehe..

Anonymous said...

kak sara, yang sis dura pakai tu, mei tai namanya... - bib -