July 15, 2010

Syaik the little Chef

Dear Syasyaik..

Ammi ni kan kadang2 geram tengok syaik tak mau makan..susah sangat nak makan nasik atau apa2 yg ammi hidangkan..Syaik lebih suka makan nugget/sosej/chips yg digoreng..makan beberapa ketul je syaik dah kenyang..Hmm..sebenarnya makanan2 macam tu not very good for u syg..tapi daripada tak makan langsung, ammi ikutkan juga..Bukan ammi tak ikhtiar buat macam2, tapi syaik ni memang very2 the cerewet one la..abg yaya dulu tak mcm ni..dia ok je...Ammi ikut syaik merata nak suap nasik, dahla syaik ni jenis tak duk diam, makan sesuap, melompat sekaki..huhu...ammi dah try bagi vitamins,vitamins C, scotts emulsions and macam2 lagilah.. bagi ubat cacing pun dah kut la tu punca syaik tak berselera..Tapi tak de pulak hasilnya..macam tu jugak...Yang ammi nampak syaik kalo bab jajan berselera je..kalo makan luar nampak seronok je tp makan nya pun tak banyak..kalo gi Tesco/Giant macam2 mintak, nafsu kuat..tapi makan ciput, alahai anak ammi...


Dear Syaik,
Ammi sebagai SAHM ni memang suka sgt nonton AFC channel 703 tu..kadang2 ammi berangan je nak masak macam2 like the chefs tu,,tp yelah resepi2 nya kadang2 perlu bahan2 yg rumit, tak ada di rumah kita selalu..Syaik ni pulak selalu dgn ammi sedikit sebanyak pun tumpang tengok sekaki..Pastu bermulalah episod mintak ammi masak macam2..Mula2 "ammi, macam best je orang tu buat kek", pastu.."ammi macam best je makan kek", alahai..syaik2..pastu ammi pun dgn gigihnya dan rajinnya memenuhi permintaan syaik, maka dgn itu bermulalah episod syaik jadi ammi's little helper..tiap minggu mesti ada je projek kita kan..syaik memang suka tolong ammi di dapur, yang ammi suka syaik appreciate apa yg kita masak/bake dan makan semuanya...Bab yg ammi kurang suka ialah bab mengemas becoz time tu syaik dah tak jadi ammi's helper dah, syaik dah ilang ntah ke mana..sabar jelah..



Ni kita buat coklat muffin, syaik tolong dari mula hingga siap kecuali bab mengemas tu le..
suka ammi tengok muka syaik enjoying the muffins! priceless!!



Time ni kita buat pizza, pizza instant coz syaik ni bila2 je 
nak order suruh ammi buat, nasib baik bahan2 ada kat umah.
Toppings: sosej and cheese.

Yang ni karipap kita buat hari tu..Yang ni actually abg yaya
yang terap. Not bad la utk beginner..syaik masih susah utk mengelim karipap,
ada juga yg syaik buat tp ammi tak snap pula..
Yaya kadang-kadang rajin tolong ammi sampai terlebih rajin..


Baru-baru ni syaik nak sgt makan mini cakes, ammi tengok ada 4 bijik
pisang yg dah nak benyek..mula2 ingat nak buat cekodok tp last2 tukar buat muffin pisang..



Gambar-gambar di bawah ni antara koleksi yang kita pernah buat sama-sama..
Syaik dari dulu lagi memang suka tolong ammi..abg yaya kadang-kadang
mood rajin dia datang dia pun tolonglah..Koleksi ni masa kita di Adelaide dulu, 
ammi korek gambar-gambar lama..
Tak ingat apa nama ni..tapi memang sedap..
danish apa ntah..



Pizza lagi...


Syaik bantu ammi buat sardin puff..
Tu nampak puffs sedang dimasak dalam oven

Kali ni pulak buat pretzels..memang sedap!

Syaik punya cheese topping
Yaya punya coklat covered ...yaya's feveret



Dear boys,
Sebenarnya banyak lagi koleksi kita tapi kadang2 lupa nak snap gambar, ada pulak ammi tak ingat simpan dalam file mana..Ammi sangat suka bonding time macam ni..tak semestinya boys tak boleh ke dapur kan, tak semestinya girls saja yg wajib ke dapur..sekarang ni ramai chefs lelaki...ammi memang suka tengok chefs ni in action, walaupun macho but very good in the kitchen..

Baba pun selalu puji, "sedaplah! ,boleh bukak kedai/ boleh jual.." ammi selalu terfikir, baba ni perli ke puji ikhlas, hihi..apa2 pun yg penting semua licin kan! Ammi ni memang suka baking ni, nanti bila kita dah pindah rumah sendiri dan tak menyewa lg, ammi nak  buat dapur yg best! idaman dapur ammi yg ada island, with built in microwave and oven..lengkap segala baking and cooking equipment..InsyaAllah doa2lah ia jadi kenyataan..barulah feel nak ke dapur,hehehe.. ;)

Boys, ammi ni bukanlah the greatest chef in the world, pandai sgt masak2 ni, tapi ammi cuba yg terbaik..bak kata orang2 tua air tangan mak tu yg membawa berkat..mengikat keluarga InsyaAllah..

Love u boys..till next time we'll bake other things kay!

Blogger Templates
Blogger Templates

13 comments:

habibah_bib said...

dapur idaman mak long bib pun mcm impian ammi jugak... bila lah nak ada rumah sendiri... nak dapur yang ada oven, then ada build-in microwave. nak jugak ala-ala ikea...

Ammi Sara said...

haa.ikea mmg best! ammi pun suka! I'allah suatu hari nanti..;)

sirna said...

who said boys can't help mummy at kitchen? your boys proved that...so cute=), wish my boys pun tolong kat dapur when they grow up later

Oyis said...

ni salah satu kelebihan SAHM. kalo working mom, tahunya balik nak masak biar cpt siap aje, nak kejar masa. tp kita cuba jgk la bg chance aisyah kat dapur on weekends. suka tgk k sara n the boys kat dapur...

kakyong said...

kakyong dok rumah sendiri.. tp oven pun masih belum ada... hahah, masih tercari2 lagi...

tp suka lah tgk org pandai baking2 ni.. kakyong ni xde seni mbuat kek.. tp teringin nak mencuba...

Ammi Sara said...

SIRNA-InsyaAllah..tolong masak pun ok, tolong licinkan pun ok, hihi..

OYIS-bila working mom ni kena sekali sekala squeeze the time la kan, its nice, bonding mcm tu..at the same time they learn new things/skills

KAK YONG-tak lama lg adalah tu InsyaAllah..;)
kami ni baking yg simple mimple je, yg tak perlu mixer/food processor pelbagai..hihi

Momma Mia said...

waa rajin nyer abg syaik tuh tolong ammi.. boleh buat menantu nih...

Kmieja said...

wahhhhhhhh seronokkknya 3 beradik nie:):) ....

ena said...

ketahuilah oleh mu wahai shaik dan yaya.. bahawa makcik ena ini tak reti mengkelim karipap kua kah kah


ammi...
terernya! mcm2 buat you!!

Ammi Sara said...

MOMMA MIA-boleh boleh :)

KAK MIEJA-:)

ENA-ala susah2 beli je alat kelim karipap tu, hehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wahh..guality time camnila sy nak sgt..tapi tunggu anak ramai cam sara la baru bes kan n berbaloi2..ehehe..

rajin anak2 ummi tu ye..gud boys!

ayu said...

sara, seronoknya tgk anak2 sara tolong sara kat dapur..harap anak2 ayu pun mcm tu la juga nnt..^_^

Ammi Sara said...

ROSE-Rafiq dpt adik nanti, n if ada rezeki lehla jd SAHM kan, :)
Alhamdulillah bila mereka rajin, rajinlah mereka

AYU-InsyaAllah kita doalah anak2 kita rajin selau kan, amin..