May 18, 2010

Ammi's Besday Celebration & Waidi Jumpa Peadiatrician

Dear Boys,
Last week we had a simple, sweet but memorable celebration to celebrate ammi's 30 + 1 besday...Yaya was not well that day so yaya ponteng sekolah..pagi-pagi lagi yaya dah wish besday pada ammi, baba balik petang tu baba belikan sebuah kek yang comel..baba siapkan 3 batang candle yang gemuk-gemuk, ammi kata mana candle satu yang kecik, baba kata takpelah..biar 3 je, huhuhu..so next year pun 3 je la ye baba, hehehe...Pastu yang best baba kata ammi tak macam rupa 30 + 1 je, baba kata macam 20 + 6 + 0.5, hahaha..perasan jap lah ammi kalian ni...;p. Thank you la abg...

Dear boys,
Below are some pictures of the simple celebration, just the 5 of us..yaya wasn't that well, syaik yang sihat walafiat tersengih je dalam gambar, waidi yang memang tak sihat monyok je..

The surprised 'cappucino' besday cake that syaik loves sooo much!


Muka cute waidi tercover oleh candles, sowi yek sayang..
p/s: lawa kain baba kan boys..mentang-mentanglah
kat rumah dan kita sefamily je, semua pakai baju basahan je ;p


Dear waidi,
Petang tu ammi tengok dah keluar ruam kat badan waidi, mula-mula ammi ingatkan measles, chicken pox tak mungkin because lain je bintik-bintik dia, ammi search online, ammi rasa waidi kena Roseola a.k.a campak palsu, campak ni keluar after demam beberapa hari..bila dah keluar campak tu demam selalunya turun, bintik-bintik tu taklah gatal sangat tapi ammi tetap letak calamine lotion manalah tahu waidi menderita gatal...Sepanjang waidi demam tu waidi tak mau mamam langsung, nenen je..selsema tak baik-baik, waidi sakit tekak, batuk teruk, waidi dah macam wheezing ammi dengar...Ammi ajak baba pergi jumpa peads.

Besoknya kita semua pergi bawa waidi jumpa peads kat Taman Pekaka, memang betul tekaan ammi, waidi kena roseoula, doctor tak bagi antibiotic pun because cuma viral infection, kalau bacterium infection barulah akan diberi antibiotic. Bila timbang waidi dah susut ke 8.8kg, patutlah ringan sikit ammi rasa..sebelum ni masa timbang last dah 9kg. Yang kesiannya waidi kena pakai nebulizer because teruk sangat chesty cough, dua kali, sekali pagi tu then sekali malam pulak...

Waidi marah sangat kena pakai nebulizer tu, waidi meronta-ronta,
time ni sesi tengahari, ammi pegang, ooh kuat jugak waidi melawan.Kakak reception tu kata bagus waidi nangis so that ubat terus masuk ke lungs waidi. Cian anak ammi ni..


Sesi maghrib tu baba pulak pegang, pun baba tak terkawal. 
Kuat tul waidi melawan ek.Eh waidi ni pakai baju
sama ek, nampak sangat tak mandi, hehe..takpelah
kan waidi demam..

Gambar diambil oleh abg yaya, blur sikit lah waidi..


Dear waidi,
Alhamdulillah as of today waidi dah makin better, makin sihat, dah tak ammi centred sangat, waidi dah main macam biasa, waidi belasah nak makan je,waidi qadak balik yang tak makan 3 hari tu.., tak nenen sangat, sampaikan ammi asyik bocor susu melimpah je susu ni..,waidi dah suka mandi ,waidi geram jerit-jerit kat abang-abang...waidi buat semua orang tergelak-gelak dengan gelagat kelakar waidi, rupanya waidi demam nak dapat new skill ye sayang, waidi kemaruk nak merangkak, dapat lah 2,3 steps.. tapi ammi tengok banyak push ups yang waidi buat, comel dan kelakar, lepas tu asyik ke belakang je geraknya ye, lawaklah waidi ni, buat semua orang gelak je..

Ok boys ammi stop here..
Ammi happy dapat celebrate besday with  loving memory dengan all four of my boys
Ammi bersyukur dipanjangkan umur dan diberi kesihatan berpanjangan..
Ammi happy waidi dah sihat...
Love you guys...
Photobucket

6 comments:

nora said...

hepi belated birthday sara...
erm sian nye waidi..anyway,akak pun dok p peads kat pekaka tu gak...kids carer kan??anyway, get well soon waidi...

Ammi Sara said...

Tq kak nora ;)
A'ah kids carer, doctor cina yg hensem n gentle tu, hehe..

Oyis said...

kak sara mmg awet muda. apa rahsia nya?

betul la saya agak waidi kena post viral infection je (yg bintik2 tu), mcm Aisyah dulu. Alhamdulillah x de apa2 yg major. smg cpt sembuh

ps: suka term ammi-centred. haha!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hepi belated birthday sara :-)

woweee....besnye kek..i like!

sian kan tgk anak sakit. nak2 lagi kene amekneb
aduhai mmg sian!

takpe sara, if susut sat g dah baik tu tgk la selera makan membuak2..cam my rafiq..skang berselera makan..:-)

Sara said...

Takde rahsia lah oyis oi, keturunan kut ;p
Betul diagnosis oyis, k.sara pun research on9 ;)
Ammi centred di kala waidi demam, bila baik ok lah..;)

ROSE-thanx dear..
yulah risau je kan rafiq pun penah kena neb ek? yaya dulu pun selalu kena ms baby, syaik je alhmdlh x penah kena.
Tunggu waidi catch up dgn rafiq ye, tgh makan byk ni nak beratkan badan semula ;)

aNa SuZaNa said...

singgah sini tgk kek..sedapnya..=) siankan bila anak2 sakit..huhu