April 15, 2010

SAHM or WOHM- Part 1

Dear boys,
Today ammi nak cerita sikit tentang pengalaman ammi sebagai tajuk di atas..ammi pernah alami both of those world, currently now as a SAHM, ada beberapa pros and cons in both. Ammi just nak catit for u boys to read dah besar nanti..juga buat tatapan kawan-kawan ammi yang pernah dan tak pernah alami being either one. Hari ni ammi akan sentuh dulu the pros and cons of being a SAHM (strictly ammi's personal experience, tiada 'copy and paste' dari mana-mana pihak).

Boys,
Sebagai permulaan nak cerita sejarah ammi sikit la...
Ammi dulu kawen dengan baba agak muda awal la kut, age 23, just fresh grad from UPM, time tu dah suka-suka kenal-kenal dengan baba, bertunang pun time ammi final sem, baba lak dah kerja di UPM. Ammi grad bulan Mac, kawen akhir Mei, Konvo bulan Julai. Lepas grad terus busy dengan wedding preparation, dalam tempoh dua bulan tu masih sebagai SAHD ammi is proud to tell u boys, ammi made sendiri over 1000 pot pourie untuk dijadikan door gifts for guests..So u all boleh bayangkan betapa busy nya ammi..tu pasal la tak dan nak carik keja, time tu tak fikir la pasal job hunting, gatai busy dgn wedding prep.

After that, alhamdulillah ammi terus pregnant kan yaya, ammi mabuk teruk, baba time tu setuju sangat if ammi tak kerja ,baba happy nak dapat baby...so ammi pun time tu jadilah SAHW, baba pasangkan Astro siap HBO so ammi tak kan boring kat umah sorang-sorang..later on ammi dah  better in 2nd trimester,mama tati kakak baba mintak tolong jaga anak-anak dia abg hairi n zubair jaga berbayar tapi ammi ikhlas  sebab mama tati nak duduk JB sementara dia  sambung degree, before that dia cuma ada sijil perguruan. So about 3 bulan ammi jaga abg2 tu di bangi, jadilah ammi SAHA.. Masa tu yaya makin besar dlm perut, ada juga ammi apply kerja sana sinun tapi tak ada rezeki kut.

Boys,
Bila ammi dah sarat ,abg2 dijaga nenek di serdang. Bila yaya lahir, u had our full attention...ammi dgn rasminya jadi SAHM, selepas bergelar SAHD, SAHW and SAHA. Baba suka sangat if ammi jadi a SAHM, baba lagi suka anak2 dijaga ammi sendiri...Best sangat kan yaya.......Time tu ammi ada baba and yaya je nak dijaga...tak banyak sangat tanggungjawab. Tapi, kadang2 ada la rasa teringin nak kerja........jadi ammi 'being an organized and perfectionist as she is' buat dua column atas sekeping kertas dan mula menulis..

Pros of a SAHM:

  1. Ammi suka boleh main and lihat perkembangan yaya hari-hari...1st laugh, 1st crawl, 1st smile, 1st tooth, semua yg 1st's lah..semua ammi catit..kalo tak ikut macam dalam buku, mula ammi risau..u yaya, memang agak slow dlm all ur 1st's, ammi ni yg over anxious...rimas yaya dibuatnya kan, sorry yaya.
  2. Ammi tak perlu EBM utk yaya, breastpump ada tp cuma utk if breast engorge, other than that yaya direct feed daily. 
  3. Ammi tak perlu risau pasal work yg pening-pening kepala, no boss coz i'm my own boss. Ammi cuma perlu tumpu at house chores and taking care of yaya and baba at night ;p makan minum baju baba etc..
  4. Baba sangat suka. balik lunch hari-hari..walaupun time tu masakan ammi tak berapa sedap. Baba jarang makan luar..
  5. Jika yaya sakit ,ammi ada nak jaga, nak gayut nenen selalu pun tak apa..ammi bagi ubat right on time, tak perlu pesan pada sitter/pengasuh. Ammi tak perlu amik MC or EL.
  6. Jika kita nak berholiday time not 'peak season' cuma baba saje nak apply cuti, ammi anytime boleh jek.
  7. Penjimatan dari segi duit minyak, duit makan lunch n duit belanja luar becoz cuma baba je working. Only need 1 car. Juga jimat dari segi ammi tak perlu belanja pakaian dan aksesori wanita yg sesuai utk org berkerja coz ammi ni nak gak melaram if a working mom. Pakai biasa2 je..Juga jimat duit bayar pengasuh/sitter/nursery :)

Cons of  a SAHM:

  1. Kadang-kadang ammi jadi penat/ tak terurus, tak kisah dengan penampilan. Agak selekeh..rambut dan pakaian ala kadar je, 
  2. No income of my own, even though baba bagi elaun bulanan tapi tak sama lah, bukan duit hasil titik peluh sendiri..
  3. Yaya terlalu bergantung dengan ammi, if orang lain pegang yaya akan menangis, tak mau dengan orang lain..yaya jadi 'ammi centred', ammi jadi rimas dan tension.
  4. Jika ammi sakit, ammi still kena jaga yaya, tak boleh nak antar yaya ke rumah sitter so ammi boleh rest.
  5. Ada kalanya ammi boring tak ada rakan sekerja, everyday 'baby talk' dengan yaya je. Baba la jadi mangsa dengar ammi bebelan bercerita bila balik kerja. Baba lak boring nanti.
  6. Being a SAHM means no 'me' time and 'no day off'. Always dahulukan anak and husband.
  7. Degree ammi in 'Food Science majoring in Food Management' takle digunakan...sekadar hiasan dalam fail je..
  8. Adakala dengar benda2 yg tak best dari orang2 lain yg menyakitkan hati, contohnya rugi tak kerja etc...,belajar tinggi2 tapi duduk rumah je etc...tapi ammi pekak kan aje and anggap orang2 tu jeles coz ammi leh jaga anak sendiri

Itulah sedikit sebanyak pengalaman ammi as a SAHM time yaya kecil dulu...
Tengok list lagi banyak column second dari 1st. Haha...
SAHM sekarang lain lak ceritanya with 3 of u..
Actually ammi lagi suka istilah DOMESTIC MANAGER..or GRADUATED HOUSEWIFE...bukan desperate housewife ye, tak desperate pun...canggih gitu..hehe..
Nanti la ammi citer...
Lain kali ammi sambung kisah ammi kerja time yaya 9 bulan...
Ikuti kisah Part 2...
Now dah pukul 3 pagi, tapi your little brother waidi is still wide awake, kena 'deactivate' dia..
Jom waidi, off to bed my little owlet..

Photobucket

6 comments:

fara said...

Sara..
SAHM ke working mom ke..sume ada pro and cons nye kan..yg penting kita sume nak beri yg terbaik utk anak and family kita..
working mom pun kalo ada duit sendiri asik pakai utk diri sendiri je watpe? kata nak keje utk masa dpn anak..tapi anak minta attention bersama anak2 yg terhad tu marah2 lak..
in short..apa pun kita dan peranan kita..jgn abaikan golden moment bersama family and anak-anak tu kan..

habibah_bib said...

wahai kakak ku kak sara...

memang ada pros n cons bagi SAHM or WAOM (work-at-office-mother).. kalau WAOM ni, saya dah rasa 2 tahun.. mmg sedih tinggalkan anak2 dengan pengasuh (mujur pengasuh tu baik).. balik keje, kita dah penat.. kadang2 anak2 buat hal, kita jdik tension... alih2 marah mengamuk kat anak... last sekali, menangis (kita la)..

for me, better jadi SAHM sbb boleh tengok anak2 hari2.. walaupun $ tak berapa nak ada, tapi membuatkan kita jadi kreatif nak simpan $ or cari $ sendiri...

skang ni saya dah ada geng baru, geng susuibu.com... hehehe... just my 2 cent.

Aofah Adam said...

Salam sara,
for me, semua nya bergantung to each individual. i love my kids, but i can't be SAHM because i memang boring duk kat rumah mengadap anak2 for whole day and nanti tension tak pasal2. sorry to say, but that's the truth about myself. i prefer keje and can't wait to go back to my kids at the end of the day. i believe a happy mother make a happy family. and i am happy this way. but i make sure i cook everyday for them especially for lunch and dinner, and my maid masak nasi je and panaskan lauk for them everyday. this way i know what they eat and make sure they eat good food. weekend mmg totally family time. and one more thing, after come back from work, i try to control my tiredness and melayan my kids eventho' penat yg teramat (rahsianya: mkn supplement bnyk2).but sara, i salute u. not everybody can be a SAHM. glad that u are enjoying yourself with the kids.

nora said...

hi sara,
erm..menarik gak baca entri pasal SAHM or WOAM. Akak akan terasa nak jadik SAHM bila x puas hari dgn cara org lain taking care of my kids..pity my 2nd bb coz' terpaksa antar Zafri ke nursery..but i don't have any choice..yg 1st org jaga mmg tip top..akak selalu merungut dgn hubby nak quit keje sbb kesiankan bb.....tp seperti kata aofah adam tu..akak ni pun jenis yg cpt bosan gak...lgpun syg gak degree yg dipegang..
anyway,during working time mmg selalu teringat kat bb and bila balik mmg akan try my best to have a good quality time with them..
akak mmg salute ngan sara sbb boleh cope as SAHM...chaiyok2x..:)
bila2 free meh le jalan umah akak...:)

Fairuz Liyana Azman said...

akk....sy x phm dgn singkatan2 tu..


hehhe
ape2 pon saya tabik and salute kt akk sbb akk snggup lakukan apa sahaja demi anak2.wow sangat best kite dpt melihat perkembangan anak2 depan mata kite sendiri..
tpi x semua org boleh melakukan ape yg akk dh lakukan...ape2 pon terpulang pada individu...
pengorbanan yang dilakukan seorang ibu dan seorang isteri itu amat tinggi nilainya...
sememangnya perkara yang akk dah lakukan itu adalah tugasan dan tanggungjawab lebih penting bagi seorang ibu...mendidik dan menjaga...

hehehe juz pandangan dari fairuz....

Dayah said...

indahnya dapat menjaga anak sendiri di rumah...tapi kot mana2 pun, apa2 pun gelaran yg kita sandang, mmg ada pro n cons dia kan...