April 29, 2010

Danielle Steel's Collection

Dear Boys,
Mungkin yaya and baba in our little family je yang tahu setakat ni betapa obses nya ammi with the author Danielle Steel. Yaya pun dah kenal 'DS', if nampak buku-buku 'DS' di mana-mana mesti yaya berlari-lari panggil ammi.Dari remaja remaji dulu ammi dah start reading her books.Masa belum kawin tu ammi pinjam dari kawan2 or pergi library untuk pinjam. Satu buku sekejap je abis. After kawin dgn baba, ammi paksa mintak tolong baba pinjamkan di library UPM since time tu baba work there. Banyak dah koleksi dia yang ammi dah baca. When baba dapat kerja di UPSI baba pinjamkan di library sana pula..same goes masa baba belajar di FLINDERS UNI dan USM, banyak dah baba pinjamkan untuk ammi baca di waktu lapang..DS books ni memang 'page turner' sampai leka ammi nak membuat housechores semua...

Ammi pun dah tak ingat sebanyak mana koleksi dia yang ammi dah baca, memang banyak sangat. After a certain time,ammi rasa nak wat collection sendiri pula, so bermulalah episod 'Danielle Steele Novel Hunting', masa di Adelaide dulu banyak garage sales, car boot sales dan kedai salvation army yang jual barang-barang murah baik punyer!. Kat Penang ni  pula ada Chowrasta road dan Roadwalk yang juga jual barang-barang terpakai yang masih elok kualitinya.  Tidak lupa juga boleh didapati online thru ebay.


Selain DS books, ammi meminati Sophie Kinsella, Jane Feathers, Jude Deveraux ,Julia Quinn and Nora Roberts. Nora Roberts ni pun suka sangat cuma kureng dari segi koleksi coz dia banyak siri triology atau bersiri, kena beli koleksi penuh dia, memang kena beli baru lah cam gitu. Susah nak dapat yang 2ndhand. Authors lain banyak juga dlm koleksi ammi, cuma yang lain2 tu ammi kureng minat dan tak banyak lagi koleksi dari author yg sama. Authors lain seperti Cathy Kelly, Jackie Collins, Virginia Andrews, Barbara Delinsky dan Barbara Taylor Bradford .Mereka ni boleh dikategorikan OK tapi bukanlah bg ammi 'a page turner'


Beberapa fakta mengenai koleksi ammi:



  • Tidak pernah beli baru (di kedai buku etc)
  • Buku-buku tidak melebihi harga AUD5.00 atau RM15.00 tiap satu
  • Setakat ni tak pernah ter overlap beli buku yang dah pernah dibaca
  • Koleksi buku yang ada lebih banyak jadi hiasan dari di baca,yang dibaca banyak nya dipinjam dari library ;)
  • Banyak novels ammi disimpan dlm kotak, tunggu pindah rumah sendiri nanti baba janji akan buatkan a whole set of shelves just for ammi's collections. Yahoo!

DS Collection


Bukan DS, tapi yg di luar kotak ;)
Yang lain-lain disimpan rapi..

DS Hard Cover


DS Soft cover + a bit of Sophie Kinsella's

Here are the whole list of ammi's collection:

Hard cover:

  1. Zoya
  2. Mirror Image
  3. The Cottage
  4. Honour Thyself
  5. Silent Honour
  6. The Klone and I
  7. The House on Hope Street
  8. The Wedding
Soft Cover:

  1. Jewels
  2. The Ghost
  3. The Ranch
  4. Vanished 
  5. No Greater Love
  6. Message from Nam
  7. To Love Again
  8. Full Circle
  9. Accident
  10. Star
  11. Remembrance
  12. Changes
  13. Dating Game
So total 21 Books.

Dear friends,
If any of you ada DS books yang nak dibuang, dijual or lebih baik nak BAGI je, amat di alu-alukan..hehehe..Lagi-lagi yang kat obersi tu..Ayu @ Adelaide and Oyis @ Plymouth :-) kalau rajin gi CBS, GS and Salvos, tolong2lah yek belikan yang tak ada dlm koleksi ku..Jangan mahal2 sgt, soft cover la senang, tak berat sangat. Aliya @ Melbourne takpela dah jadi PR pun kan, kang postage mahal ngat tak larat kak sara nak bayar :p.

Do contact me...sara07_amji@yahoo.com or tinggalkan msg at my cbox.
Thanx in advance.
Keep smiling............


Photobucket

12 comments:

Azaidris said...

Sara,
I so..envy u.
I USED to collect DS nye novels.
Tapi takde lah byk mcm tu..
Maybe 1/2 or 1/3 of your collection je kot..during my remaja & uni years. Last one i bought was The Kiss..maybe 6-7 years back.

Lps tu..byk beli books on motherhood..parenting..bla bla bla.

Lama2 couldn't fine me time for my readings so ..beli magazines je..coz cepat abis. Novels ni..ketagih la..once dah pegang tak leh letak ;)

My fav author (dulu-dulu) yg i collect jugak among others are..Jede Deveraux, Sidney Sheldon and Victiria Andrews (kot).

Writer baru2 ni ingat nak try tapi..tak jumpa lg yg berkenan.

Azaidris said...

*Virginia Andrews* la

Rozy said...

Sara,

I USED to be a fan of DS, first buku baca is Vanished.. ada gak koleksi dia..tp there was time yg rozy dah xleh take it dengan novel dia..xtahu nak explain camna..so ada few books yg tak terbaca lagik.

i am a hardcore fan of Stephen Kings and few other male authors.. most of by books memang horror punya cerita laa..

beli pun dari chowrasta and rope walk.. ;-)

Ammi Sara said...

Aza n Rozy,
If ada novels yg tak mo tu jual la dkt ku ;

أم الليث said...

kak sara, mana ada kita PR. isk isk.
anyways, i think i have Lightning kat rumah mak kat msia. kalau mak saya tak buang ler. dulu masa zmn sekolah suka collect buku jugak. barbara taylor bradford ada 5 biji kot.
dah try baca judith mcnaught?? SANGAT BEST. jude deveraux mentor dia. i've read her whole set. my mom collected those books.

skrg ni i'm more into mysteries. so agatha christie, sidney sheldon and dan brown for me.

Ammi Sara said...

Aliya,
I forgot about Judith Mcnaught, loves her too!
Tak pernah beli,terlupa nak mention pulak.
pinjam at library je..
oooo..i tot u dah duk sana jd PR,hihihi...

Jukka-Pekan lukupäiväkirja said...

Hello Ammi Sara
I Like Read Danielle Steel And Nora Roberts, Danielle Steel And Nora Roberts Lovelely Books. Romancic Book.

Oyis said...

uhuk2.. nama ku disebut hehe...

nak beli kang x sure kak sara dah ada ke belom lg, tp kalo ada search kat ebay UK / amazon UK, pastu dpt harga murah, kita leh kasi address suh hntr ke sini. nnt balik kita bwk balik. biasa buat ngan kwn2 kalo ada brg yg diorg nak sgt tu, mcm tu aje. sbb nya modal ngakk ada n x pasti takut x kena selera masing2 kan...

baca entry ni terasa juga la betapa ruginya kita x amik peluang kat oversea utk beli buku byk2. biasa la kak sara, dgn jaga aisyah nya, dgn PhD, mmg x de masa nak baca buku. ada masa lapang je, kalo x update blog, tido. x pon buat hosue chores. tu je la. baca2 ni mmg a luxury i can't afford, honest! so mmg jeles ngan kak sara huhu...

tp masih belom terlambat kot utk beli je dulu, baca esok2 dah grad PhD ke haha (ada ke masa nanti?). bkn apa, takut kena perli dgn big boss (hubby) je, ada ke masa awak tu nak baca beli berkodi2 buku? (slalu dah kena jgk) heheh

Ammi Sara said...

Heheh..
k sara ni pun since dah 3 heroes ni, kureng dah time nye..buat collection dl, reading kemudian pun takpe.
Suka tgk buku tu makin byk, nowadays pun time baring2 nenenkan waidi dpt la read skt,yg best dl time yaya kecik, seminggu 2-3 novels bole abis.

oyis novels tak bole, phD books yg wajib, hihi..

Othman Juliana said...

My first ever DS book = Family Album. writers: jeffrey archer & john grisham-antara novel yang i kumpul. now, i'm more into "based on the true story": macam Q&A (my fav: vikas swarup) ngan freedom writers.

dulu rajin sewa kat CM-cheaper & easy. sometimes, i will take my time after office hour & lepak @kinokuniya-baca&sambung esoknya klu tak abis. ngeh3x. tp, sayang sbb byk my novels collection (english/malay) hilang masa pindah/kawan pinjam tak pulang2. Mmmm,..

Jukka-Pekka Hätälä said...

Hello Ammi Sara
Ilove Danielle Steel books.

Danielle Steel writers lovely books. Romancic.

ena said...

uiii banyaknya... saya bukan pembaca novel tegar.. hihi... sekarang paksa diri membaca sebab rasa mcm tak utilise otak sejak jadi SAHM ni ekekeke