June 4, 2010

Checklist Cuti-cuti S'pore

Dear Boys,
Memandangkan cuti sekolah start esok (5hb jun) maka ammi dan baba dah buat plan nak bawa u all pergi jalan2 lah. Perancangan kali  ni jauh sikit iaitu ke SINGAPORE, hehe..jauhlah sangat tp kira oversea la juga kan boys..Ingat tak best fren ammi mak teh sal datang penang bulan dua hari tu, so dia pun mengharaplah kita berkunjung balas jalan2 dtg umah dia kat JB. Maka dgn itu ammi dan baba pun decide cuti bulan 6 ni paling ideal la coz cuti pun panjang....Mak teh pulak kata alang dtg JB jomlah ke S'pore, ammi dan baba pun setuju, yelah last kami pergi pun masa masing2 kecik cinonet pergi dgn family masing2.

Elok pulak tu, tokmak dan tok abah ammi ada di JB, mereka ni kiranya moyang boys la, ataupun dlm jawa nya buyut u all. Dah lama kita tak jumpa mereka kan, last dulu balik Jb raya tahun 2008, before kita fly ke Adelaide, waidi ni pun buyut tak jumpa lagi. Kebetulan juga hari kita nak arrive sana (9hb) adalah besday tokmak yg ke 71 ;).Ammi doakan buyut u all panjang umur murah rezeki..boleh jumpa cicit-cicit yg akan datang InsyAllah..

Boys,
Kalau ammi bgtau u all ni, mesti u all excited kan, kita akan naik FLITE, hehe..baba malas nak drive, rela abiskan duit beratus..sebenarnya keta kita tu agak tua, senior, risau kami nak drive dari Penang all the way ke JB, cian dia semput nanti..lagipun jauh! Bukan MAS ye yaya, jgn pulak komplen takde movie belakang seat pakcik depan tu, tak lama pun dalam sejam je ammi rasa, kita nyanyi-nyanyi or main-main kuiz la kalo boring yek..Lagipun ammi tak larat nak layan karenah u all berjam- jam dlm car, huhuhu...sampai JB mak teh sal akan pick kita kat airport and bg kita borrow salah 1 car dia. Kita akan tido 3 malam umah buyut then lg 3 malam kat umah mak teh sal. Hari yg kita nak enter S'pore is pd hari ahad dan isnin  (13 dan 14hb), 15hb flite balik ke penang.

Kita akan pergi little vacation ni dgn family mak teh sal dan aunty niki's family, diaorang pun akan datang juga jumpa kat JB, ingat tak ammi pernah citer dulu, baba, pakcik zul dan uncle zahid tu kawan-kawan baik dari sejak sekolah rendah lagi..mesti best jumpa diaorg lagi kan!
Yang best nya percutian ni, ammi tak perlu bawa duit belanja banyak, dari segi kereta sewa tak perlu dah, mak teh sal bg pinjam second car diaorg which is a Toyota Camry, dari segi hotel lak seperti yg ammi tulis di perenggan atas berhotel kan umah atok 3 malam dan umah mak teh sal 3 malam, hehe..kita cuma keluar duit untuk petrol/makan/jajan/tickets/ souveniers etc..
Tambahan pula ammi tak payah risau pasal itinery vacation ni, mak teh sal dah prepare semua, jadual penuh untuk sabtu-isnin, dari pagi - malam! Harap nya semua berjalan lancar, Allah permudahkan semua urusan..Ammi doakan anak2 ammi tak banyak ragam sepanjang vacation kita, ammi hopes semua well behaved, yela kita ada dgn 2 families lain..jgn bikin malu baba dan ammi ye boys ;)

Boys,
Being an organized ammi as she is, ammi dah siapkan a list of checklist the things to be done and bought before our little vacation.

Checklist:
  • Booking ticket AirAsia- DONE! -via online
  • Buat passpot untuk waidi, as waidi sorang je yg belum ada passport, yang lain-lain punya masih valid lg. Ammi tak snap pulak gambar the actual passport tapi gambar untuk passport tu adalah..-DONE
  • Tengoklah betapa bak kata org jawa CEMBENG nya waidi

  • Beli babywearing item to carry waidi -DONE (dr bulan april hari tu dah beli)
  • Beli atau cari baju BIRU untuk all (tema hari ahad ) dan baju MERAH untuk tema hari isnin-DONE
  • Sediakan present untuk baby Dayana, Naim, Nurin (kita akan ada besday celebration 1 big cake share 3 families, tiap family ada wakil masing2) family kita off course ammi pd 13 mei lepas-DONE
  • Sediakan/beli ole-ole untuk mak teh sal dan tok mak -DONE
  • Packing baju semua (challenge is 20kgs for all 5 of us for a week long), ammi tak mau bawa banyak2 barang. Wash laundry dua round umah atok dan seround umah mak teh, tu pun if sempat-DALAM PROSES
  • Simpan duit banyak2, haha..
Boys,
Rasanya tu kut list nya wat masa ni..
We are going to have a superb time i know, 
I just hope u guys behave well..
Love u boys no matter what...


Blogger Templates

Blogger Templates

5 comments:

Oyis said...

ololo waidi... ngape sedih tu? sampai ke besar la gmbr gitu kat passport. yg aisyah nya gmbr passport plak, botak kepalanya. kalo tgk balik mmg kelakar! heheh

wawa:mama faheem said...

slmt bercuti k sara :) kami duk d pontian..about 1hour from jb :) if free,singgahla umah,hehe

zue @ annaleeya said...

salam kenal sara... akak dtg sggah balas nih... hehehe!!!

nak ikut gi singapore bulih???? hahaha!!!! tak malu kan....
apepon slamat bercuti yer... smoga dipermudahkan masa pergi dan balik okey....

nnti xchange link yer... akak da folow dan xchange link....

AshAnas said...

akak, nnti update cite singapore ek... kami plan nak gi singapore sept nnti, adik konvo kt UTM, so nk ke sana terus...

akak pun jawa ek? shira pun... hehe... tp dh jawa murtad nih, haha...

Ammi Sara said...

K shira, ti InsyaAllah akak update.
samalah kita jawa murtad..hehe