June 8, 2010

Ramblings of a SAHM-cuti sekolah

Dear Boys,
Hari ni officially 1st day of cuti sekolah..hmmm bermakna bermulalah hari-hari yang penuh bingit, penuh sepah dan penuh penat..Ammi suka waktu-waktu cuti gini, coz ammi leh bangun lewat sikit tak payah siapkan yaya awal2 ke sekolah...one of the luxury of being a SAHM ;)
Tu kira rest ammi la kan coz once u boys dah bangun, alamatnya no rest for ammi until all of u dah tumbang..and tu pun paling awal kul 12 tgh malam..ammi seronok tengok bila yaya and syaik main sama-sama, main educational games online together..suka juga time u all sama-sama buat adik waidi gelak-gelak dgn telatah lucu u all. Juga time korang tiba-tiba baik hati tolong kemas mainan yg korang main (tanpa disuruh that is)..Suka dan berbesar hati apabila korang makan je apa yg ammi sediakan tanpa merungut/mogok/banyak soal...

Dear Boys,
Ada juga kadang-kadang ammi tak suka tengok bila yaya buli syaik, syaik lak amik kesempatan kat yaya just becoz u are younger. Yaya dan syaik gadoh-gadoh, jerit-jerit, adakala sampai pukul-pukul each other...Ammi sangat tak suka bila ammi tengah buat kerja both of u tak layan adik, sampai dia nangis-nangis nak attention..Adakala boys merungut tak nak makan apa yg ammi masak, time-time macam tu buat ammi agak frust, agak tension dan penat nak layan karenah u all...

Dear boys,
Ammi kadang-kadang terfikir kenapa ammi jadi SAHM, kadang-kadang rasa mcm nak quit and start kerja macam ibu/ummi/mama orang lain...tapi ammi fikir balik, ini adalah amanah yg Allah berikan, ammi ni kira bertuah becoz dapat tengok anak-anak membesar depan mata, dapat homeschool kan syaik di rumah, dapat direct breastfeed waidi all the time, anytime, anywhere..dapat spend time with anak-anak...Lagi-lagi bila dapat tengok suasana macam kat bawah ni buat ammi cair..buat ammi emosional..buat ammi terharu..betapa kuatnya keakraban adik beradik, buat ammi nekad nak jadi the best ammi, buat ammi seronok jaga kalian..

Adik dan syaik teruja tengok abg yaya main games di hp baba.
Abg yaya sambil main sambil terangkan how to play the games.
Syaik and adik angguk-angguk macam faham je...

Boys,
Sebenarnya saja ammi nak membebel..ammi cuma nak remind myself bertapa bertuahnya ammi dgn profession ni...ammi kadang-kadang leka , ammi kadang-kadang selfish..
Anggaplah ni just sedikit luahan rasa dr ammi...
Ammi loves u all...

Blogger Templates
Blogger Templates

4 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besnye jd SAHM kan? sy pon if dh dapat 3 anak nak jd SAHM..ecececeh..ehehehe

amboi bontot si kecik tu.kaler biru ade nyet2 ...ha ha ha rafiq lom ade corak tu ..tapi rasa tak fit kot..sbb rafiq da tak muat dia punyer sponge bob..huhuhu

amirazimah said...

Salam.
Kak sarah..ingat x sape lagi ni??...
AMIR..
akak ngn abg halim dah balik Malaysia ke??....
klau akak baca comment ni..tlg email saya :- lanmim87@gmail.com or call saya 013-4113589..
lame x jumpa abg halim..

Oyis said...

biasa la k sara, bila kita jd SAHM, nak bekerja di luar. yg bekerja di luar plak, kalo bole nak berenti kerja jaga anak2 dpn mata. saya Alhamdulillah buat masa ni merasa la jgk dua2, sbb tgh cuti blaja, so kdg2 jadual tu flexible. dua2 pon penat, dua2 pon x senang. cuma kalo kena buat PhD tu, bole biol sket2 la kdg2 hhehee.

selagi kita ni bernama perempuan dan tambah2 lg kalo dah naik pangkat jd Ibu, mmg x dpt la nak rehat rasa nya ek. sama2 la kita ikhlas kan hati dan kuatkan smgt meneruskan perjuangan kita, mudah2an usaha kita Allah bg ganjarannya di kemudian hari, Insya Allah. (bole la saya ckp, anak baru satu hehehhe. tp x pe kak sara, esok2 kalo saya dah anak ramai dan tension2, kak sara nasihatkan saya balik eh - peace!)

Ummi Aisyah said...

kak sara, cabaran jadi ibu memng tak setanding dengan yang lain..lagi2 dah 3 orang anak tu.saya yang sorang anak ni pun kadang2 suka membebel sorang2.:P